Учените от университета „Рътгърс“ в САЩ установиха, че активно здравословно действие върху мозъка има ейкозаноил-5-хидрокситриптамид (EHT) – производно на мастната киселина на серотонин, което се намира в големи количества в зърна от кафе.
Проучванията при мишки са показали, че веществото предотвратява натрупването в мозъка на специален протеин, който предизвиква стареене на мозъка и е „задействащ“ механизъм за невродегенеративни заболявания, пише Medical Express.
Изследователите са установили, че пиенето на кафе редовно намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер и старческа деменция, пише Life.ru.
В допълнение, невролози са открили, че пиенето на кафе стимулира мозъка, но не го заставя да работи непрекъснато. Мастните киселини, според учените, позволяват да „поддържате“ мозъка в състояние на повишена активност в продължение на няколко дни.
Превод: „Петел”