fbpx

Мръвките за Коледа поскъпнаха очаквано с до 40 процента

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на „Труд“ в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.
Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!