Редактор: Цанка Божева
e-mail: tzanka_bojeva_petel.bg@abv.bg
По традиция коледната трапеза е отрупана с ястия. Това е най-семейният празник и всички се събират около трапезата. Освен задължителните месни блюда, своето място имат и десертите – коледни сладки, торта, тиквеник и каквото се сетите. Днес ще ви дадем две рецепти за лесни сладки, които могат да се направят и преди празника.
Меденки
2 яйца
1/3 ч. ч. чаша олио
1/2 ч. ч. захар
2 с. л. мед
1 ч. л. канела
1 ч. л. сода
500 гр брашно
орехови ядки
Разбъркваме брашното със содата и канелата. След това се добавят и останалите съставки, като замесваме меко тесто. С точилка разстиламе тестото на около 1 см дебелина и с формички изрязваме фигури по желание. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 7-8 мин. Могат да се украсят според вашата фантазия.
Лимонови сладки
120 гр. меко масло
1/2 ч. ч. захар, 1 яйце
2 ч. ч. брашно
2 суп. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 бакпулвер и щипка сол
С миксер разбиваме маслото, захарта и яйцето докато стане пухкав крем. Прибавя се брашното, лимоновия сок и настърганата кора, бакпулвера и солта. Омесва се меко тесто и се оставя 30 мин. в хладилник да почине. Разточва се кора около 5 мм и се изрязват фигурки. Пече се в загрята фурна на 175 градуса около 10-12 мин. Сладките се поръсват с пудра захар.