Снимка: pixabay
Знаем, че трябва да консумираме по-малко храна като чипс, готови пици и подсладени със захар напитки например, заради високата им калоричност. Тези „свръх преработени“ храни, както ги наричат нутриционистите, са с високо съдържание на захари или мазнини, но дали това е единствената причина да водят до натрупване на килограми?
Според важно ново изпитване на щатския Национален здравен институт (National Institute of Health (NIH)) показва, че има много повече фактори, освен калориите. Редица изследвания досега доказват връзка между т. нар. джънк фууд (букв. храна-боклук) и натрупването на килограми, но досега тя никога не е била изследвана с рандомизирано контролирано изпитване (РКИ), което е златния стандарт при клиничните изпитвания.
В проведеното от NIH рандомизирано контролирано изпитване 20 възрастни на възраст около 30 години са изследвани произволно с диета от свръх преработени храни или „контролна“ диета от непреработени храни, като и двете групи са приемани на три хранения през деня, заедно с малки закуски през деня. Участниците имат възможност да приемат неограничени количества храна през деня.
Повече за резултатите от експеримента четете в сайта на Наука офнюз