fbpx

Вкусно! Как да направим великденската си трапеза хем традиционна, хем уникална

Великден идва итрадиционно на масата слагаме шарени яйца, агнешко и козунак. Защо обаче точнотези храни са се превърнали в символ на празника?

От древни времена яйцето винаги ебило символ на нов живот и много древни народи са боядисвали и дарявали яйца –например в Древен Египет, Рим, Китай и Персия. В християнството яйцето севъзприема като символ на възкресението – червеният цвят символизира кръвта на Христос, а твърдата черупка, която трябва да се счупи – запечатаната мугробница, от която се е възнесъл, пише „Струма“.

Затова и първото варено яйце винаги е червено, а преди да се появят изкуствените бои, цветът се е постигал чрез отвара от брош или риган.

За останалите цветове, които навлизатвпоследствие, също са се ползвали различни растения – коприва за зелено, орехиили стар лук за жълто и кафяво, смрадлика за оранжево.

В християнската традиция Христос епредставян като Божи агнец, а традиционното агне на Великден се свързва съссмъртта на Иисус, тъй като се принася в жертва в деня на възкресението.

В България обаче обичаят да се ядеагне на Великден е сравнително нов – в по-старите времена на трапезата еприсъствала варена кокошка, пиле или друга птица, а агнето се е колело чак наГергьовден.

Сладки хлябове, подобни на козунака – с мед, стафиди и орехи, са били приготвяни още от древните египтяни, гърци и римляни. В съвременния си вид козунакът за пръв път се появява в готварска книга във Великобритания през 17 век, а малко по-късно приготовлението му се усъвършенства от французите. В България, и по-точно в Шумен, козунакът идва в средата на 19 век, когато тук временно пребивават унгарски емигранти начело с Лайош Кошут. Но и преди това присъствието на обреден хляб е било задължително на трапезата за Великден – украсен с множество шарки, носещи различни символи (кръст, кръг, плетеници, венци) и украсени с червени яйца.

И така – за предстоящите празнициняма как да кръшнем от традицията. А за да ни е Великден по-уникален, смеподбрали малко по-нетрадиционни рецепти за агнешко, измислени и пробвани отмлади готвачи от Благоевград и Симитли. Естествено, не може и без рецепта замързелив козунак и авторска торта, а и какво е вечерта на Великден без лектутманик с айран, с който да се разтоварим след обедното преяждане с агнешкото?

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!