fbpx

Жилищата поскъпват с бързи темпове

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Бързият темп на поскъпване, който в много от държавите е изкуствено стимулиран с цел по-бързото възстановяване на икономиката след пандемията, може да доведе до образуването на имотен балон, предупреждават анализатори.

В 56 държави по света цените на жилищата продължават да растат, сочи глобалният индекс на консултантската компания Knight Frank. Общото поскъпване на апартаментите от март 2020 г. до март 2021 г. е 7.3%.

външна реклама

Първото място в класацията е за Турция. Жилищата в южната ни съседка са поскъпнали с 32% за разглеждания период. Второто място е за Нова Зеландия – 22%, а трета е Словакия, където увеличението е 16%.

Бързият темп на поскъпване, който в много от държавите е изкуствено стимулиран с цел по-бързото възстановяване на икономиката след пандемията, може да доведе до образуването на имотен балон, предупреждават анализатори. Редица страни вече приеха мерки за охлаждане на пазара. Така например, Нова Зеландия премахна данъчните облекчения за инвеститори в недвижими имоти, което трябва да забави темпът на поскъпване на жилищата. Китай също прие мерки за ограничаване на ръста на цените, като използва редица лостове за ограничаване на строителите и намаляване на банковото кредитиране, пише Факти.

Мерките, предприети от правителствата в съчетание с проблемите, причинени от пандемията с коронавируса, могат да се излеят като студен душ върху пазара на недвижими имоти, допълват от Knight Frank. „През текущата година приключват редица стимулиращи мерки, дадени от правителствата. Това вероятно ще отслаби покупателната активност. Освен това заплахата от поява на нови щамове на коронавируса и забавяне темповете на ваксинация може да окаже допълнителен натиск върху темповете на поскъпване на жилищата“, прогнозират анализатори.

„Докладът на Knight Frank потвърждава тенденции, които видяхме на големи пазари, като например този на Истанбул. Данните сочат, че чужденци са купили 14 000 апартамента в мегаполиса за първите четири месеца на текущата година, което е четири пъти повече спрямо същия период на миналата година“, казва директорът на Property Turkey Кемерън Дегин. „Продаваме имоти онлайн още от първия ден на пандемията. Инвеститорите са пълни с ентусиазъм, както никога досега. Основните показатели са добри, а търсенето е високо. Курсът на турската лира остава нисък, което привлича чуждестранните купувачи, търсещи изгодни предложения. Следете пазара на имоти в Турция. Текущата година ще е многообещаваща“, заключава Дегин.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преди и сега на морето: Ани Цолова, Деси Стоянова, Миролюба Бенатова и Дарина Сарелска отново са заедно

външна реклама кадри: Фейсбук/Десислава Стоянова Вълнуващ кадър с някои от най-любимите лица от телевизионния лица събира симпатии и овации в социалните мрежи. Снимката е от морето и на нея са Деси Стоянова, Миролюба Бенатова, Ани Цолова и Дарина Сарелска. Най-любопитното е, че четирите пресъздават идентична снимка, която те са си …

Новини
Маркет линкс: Доверието в Борисов се срина

външна реклама кадри: Фейсбук/Бойко Борисов, Слави Т. Трифонов Слави Трифонов е лидерът на политическа партия, който се ползва с най-висок авторитет и одобрение. Това показва проучване на Маркет линкс, представено по bTV. На втора позиция е поставен съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Трифонов получава 33% одобрение, а Иванов – …

Новини
Народното събрание почете с минута мълчание загиналите огнеборци Валентин Димиров и Антон Гръбчев

външна реклама кадър Народно събрание С минута мълчание започна днешното заседание на българския парламент. Депутатите единодушно приеха да сведат глави пред паметта на Валентин Димиров и Антон Гръбчев – двамата горски служители, загинали при гасенето на пожара между селата Петрово и Голешово вчера. Въпреки че обичайната процедура не беше спазена, …