fbpx

Заведенията се отказаха да отварят на 1 февруари, грози ги затвор

Новини
реклама

Снимка pixabay

Организациите се посъветвали с юристи, които им обяснили, че всеки участващ в протестно отваряне носи наказателна отговорност, а не просто административна, при която най-често се налага глоба.

Затова собствениците на заведенията се отказаха от протестно отваряне на 1 февруари. Това се посочва в позиция на двете организации, инициатори на недоволството – Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, пише Дневник.

 

„Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс“, се посочва в позицията.

Решението е подкрепено от 87.4% от членовете на двете браншови организации. В позицията им се припомня, че чакат официален отговор от премиера Бойко Борисов на изпратеното от тях тази седмица писмо. В него те припомнят изказване на министър-председателя, в което казва, че вариантите пред заведенията са да отворят врати на 1 февруари или на 1 март. В крайна сметка Националният щаб за борба с разпространението на коронавируса реши заведенията да останат затворени и през февруари.
„От посочените от Борисов два варианта за отваряне на заведенията ние избрахме 1 февруари 2021 г. Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България. Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единственият затворен сектор в държавата. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.“, завършва позицията на двете организации.

През седмицата пред Министерския съвет се проведе протест на заетите в бранша. Той беше организиран от същите браншови организации. Ден преди недоволството друга браншова организация – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обаче се договори с министъра на здравеопазването ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. Така те се разграничиха от колегите си и не се включиха в протеста.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преди да бъде убита от ревнив младеж в България англичанката Роуз написала: Радвам се от живота

реклама Снимка ФБ „Радвам се на живота – просто правя това, което искам да правя, когато искам да го правя или изобщо не правя абсолютно нищо, ако така се чувствам – и се чувствам страхотно!“. Това е последната публикация на англичанката в LinkedIn, пише британският Дейли мейл. България за пореден …

Новини
Гърция с нови мерки на границата с България

реклама Снимка pixabay На ГКПП „Кулата-Промахон“ гръцките медицински власти започнаха проверка с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Република Гърция водачи на товарни автомобили. Всеки товарен автомобил изчаква около 10-15 минути до излизане на резултата от теста на шофьора. Досега бързи тестове на влизане в Гърция се правеха …

Новини
Клиенти на заведенията в България: Всички сервитьори да бъдат ваксинирани задължително

реклама Снимка pixabay В социалните мрежи се появи петиция, която призовава за стикери на заведенията, че обслужващият персонал е ваксиниран срещу коронавирус. Ето какво гласи петицията: „Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни …