fbpx

Затягане на мерките: От днес без планов прием в болниците, затварят барове и кафенета

Новини
реклама

Снимка pixabay

Със заповед на министър Ангелов, от днес се преустановяват всички планови операции в областите със заболели над 120 души на 100 хиляди население. Задължават се всички здравни заведения да разкрият ковид отделения с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

При заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хиляди население, ковид структурите трябва да са с минимум 5% от общия брой легла.

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията. Месните структури се задължават да следят обстановката и спазването на ограниченията, като ще имат право да въвеждат допълнителни мерки, допълва БНР.

Със заповед на столичният кмет Йорданка Фандъкова, от днес също се затварят нощните заведения до 8 ноември. Такава забрана има и за други градове, като бройката най-вероятно ще расте.

реклама

В предаването „Събуди се“ по Нова ТВ, проф. д-р Тодор Кантарджиев изрази мнение, че заради липсата на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Неспазването на дистанция и събирането на много хора на едно място, като например стадиони, заведения и организирани събития, довежда до увеличение на случаите.

„Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце“, обясни още той.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, каза също, че водата за уста, както и содата убиват вирусите. „Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла“

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната. „Ние просто даваме медицински препоръки“, обясни проф. Кантарджиев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мис България 2020 Радинела Чаушева: Затворете телевизиите за 2 седмици и ще настъпи мир

реклама Снимка инстаграм „Вместо заведенията, ще настане голям мир и спокойствие, ако затворим телевизиите за 2 седмици“, обяви Радинела Чушева, пише HotArena. реклама Подобни възгласи се чуха още през пролетта, когато хората предозираха с твърде много негативни новини по медиите. реклама loading…

Новини
Борисов нареди да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите

реклама Снимка профил ФБ   Премиерът Бойко Борисов нареди на ресорните министри максимално бързо да се свърши необходимото по напоителните системи в страната. Той е провел разширено съвещание с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и с министъра на …

Новини
Паническа атака или инфаркт – симптоми, които се припокриват

реклама Снимка pixabay Ако човек има чувство на непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в …