Защо не трябва да сгъвате огледалата на колата на паркинг

Новини
реклама

Снимка pixabay

Съвременните автомобили са много умни. Различните радари, камери и други помощници на водачите се представят от търговците като безусловна благодат. Реалността обаче е, че някои от функциите на автомобила е по-добре незабавно да се премахнат от съображения за безопасност. И дори такъв безобиден вариант като автоматично сгъване на огледала може да доведе до тъжни последствия, пише auto.blitz.bg.

Според маркетолозите, функцията за сгъване на страничните огледала е необходима при маневриране в тесни паркинги и при паркиране на автомобил, когато съществува риск изпъкналите огледала да се докоснат и повредят. Много производители го включват в стандартния набор от основни опции, заедно с ел.огледала с отопление.

Активира се главно автоматично – пристигнах, изключих колата, извадих ключа от запалването, електрониката подаде сигнал – и огледалата се сгънаха. В по-евтините автомобили те могат да бъдат сгънати по същия начин, но само на ръка.

Но по този начин колата се излага на голям риск от повреда.

 

Със сигурност много шофьори, връщайки се на паркинга, намират драскотини по вратите на колата си. По правило те възникват, когато на паркиран друг автомобил се отвори широко и невнимателно вратата. Но сърцевината на проблема лежи по-дълбоко, отколкото изглежда. Фактът, че боята е повредена, е по вина на самия шофьор и същата тази огледална система.

Когато страничните огледала са сгънати, други шофьори, без да знаят, паркират автомобилите си по-плътно – в този случай те се ръководят от тялото, а не от огледалата, стърчащи от него. В резултат на това разстоянието между двете коли може да бъде намалено с 10-20 сантиметра. И това е повече от достатъчно, за да бъде ударена с вратата съседната кола.

 

В същото време е често срещано виновникът да забележи, че е повредил колата на някой друг и да премести колата си по-далеч. И ако в района няма камери, които биха помогнали на жертвата в тази ситуация да намери виновника, тогава той остава сам с проблема – харчи нерви, време и пари.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Колекторите без право да тормозят длъжника в работата му, при нарушение глоби до 10 000 лв

реклама Снимка pixabay Колекторите няма да могат да тормозят потребителите на работното им място по начин, по който проблемите на длъжника да станат известни на трети лица. Така достъпът им до нашия офис ще бъде прекъснат. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, цитирани от “Монитор”. Цяла нова …

Новини
27% с просрочени сметки, трудът у нас само 6 евро на час

реклама Снимка Вихрогон Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки – за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат, предаде …

Новини
Климатолог: На море ще може да се ходи и през октомври

реклама Снимка pixabay Поне до края на седмицата времето ще се задържи топло, с почти летни температури. Морската вода е с приятна температура – 23-24 градуса и всичко това предполага едно удължаване на лятото. Всеки, който желае да отиде на море и през октомври – ще може да го направи, …