fbpx

Заради сушата рентата в Добруджа падна до 30 лева на декар

Новини
реклама

 

Снимка pixabay

Рентите за тази година се движат между 30 и 50 лева на декар. За сравнение, през 2019 г. по данни на НСИ наемите на земеделска земя в Североизточна България бяха средно 69 лв. на декар. На много места обаче през последните години се стигаше до 100 лв. на декар. Сега за първа година такива ренти няма. Част от нивите около морето, където беше и най-трудна годината, са стартирали с ренти от 30 лева, а в района на Тервелско – за около 40 лева на декар.

Сушата започна още от зимата, а през пролетта и лятото бяха отчетени рекордно ниски валежи от десетки години насам. По данни на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево през изминалите 60 години средните стойности на валежи са били достигнати едва наполовина, съобщи БНР.

„За област Добрич резултатите за пшеницата са 180 кг среден добив при среден добив от над 550 кг през 2019-а. Случвало се е и преди толкова ниски добиви, но и за трите култури като че ли не е било. Слънчогледите слязоха на 2/3 от добивите, които по принцип жънем от тях. Царевицата беше в рамките на 1/3 от това, което жънем, на места имаше 1 кг добив на декар“, казва председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Росица Жекова.

Около 20 000 декара са напълно пропадналите площи, засети с пшеница в област Добрич. По програмата за подпомагане на земеделските производители от Министерството на земеделието те ще бъдат подпомогнати с 16 лв. на декар. Сумата е крайно недостатъчна, защото толкова са разходите само за семена. А за тези с до 95% пропаднали площи помощта от 2 лева на декар не покрива нищо, казват местните зърнопроизводители.

реклама

През лятото от Националната асоциация на зърнопроизводителите дори зовяха да се обяви форсмажорна година за районите със суша и ренти изобщо да не се изплащат. Собствениците на земеделски земи обаче остро реагираха срещу подобна възможност и припомниха, че ако се стигне до нея, зърнопроизводителите трябва да върнат субсидиите, които са получили.

Проблемът е, че очакванията отсега за следващата година не са никак добри – някои от зърнопроизводителите още не са засели пшеницата си заради ниската влага на почвата. Освен това повечето земеделци не водят борба с вредителите на този етап, тъй като избягват по-големите разходи. Предвижданията са, че при продължаваща тенденция за все по-сухи години е твърде възможно част от земите в област Добрич да останат необработваеми.

По повод сушата от Асоциацията на собствениците на земеделски земи призоваха по-рано тази година всички в сектора, включително и държавата, да обединят сили за възстановяване на напояването в страната. За целта България трябва активно да търси евросредства за финансиране на мелиорациите. Друга спасителна мярка е държавата да се намеси и в разработването и прилагането на застраховки срещу суша, тъй като застрахователните компании са се отдръпнали заради големите рискове.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …