Заради глобалното затопляне температурата на Световния океан се покачи

Новини

Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019 година, давайки ново доказателство за „неопровержимо и ускоряващо“ загряване на планетата, пише The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус„.

Световният океан е най-ясната мярка за извънредната ситуация с климата, тъй като поема повече от 90% от топлината, улавяна от парниковите газове, излъчвани при изгарянето на изкопаеми горива, унищожаването на горите и други човешки дейности.
Новият анализ показва, че последните пет години са първите пет най-топлите години, регистрирани в океана, а последните 10 години са и първите 10 години най-топли. Количеството топлина, което се добавя към океаните, е равносилно на това, при което всеки човек на Земята денонощно ползва без прекъсване по 100 микровълнови печки.

Горещите океани водят до по-силни бури и нарушават водния цикъл, което означава повече наводнения, суши и горски пожари, както и неумолимо покачване на морското равнище. По-високите температури също вредят на живота в моретата, като броят на морските горещи вълни се увеличава рязко. „Океаните са в действителност това, което ви показва колко бързо се затопля Земята“, казва проф. Джон Абрахам от университета „Сейнт Томас“ в Минесота, САЩ, и част от екипа, който стои зад новия анализ. „Установихме, че 2019 г. беше не само най-топлата година, тя показа най-голямото едногодишно увеличение за цялото десетилетие, отрезвяващо напомняне, че нагряването на планетата, причинено от човека, продължава да се ускорява“, заяви проф. Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания, САЩ и друг член на екипа.

Анализът, публикуван в списанието Advances In Atmospheric Sciences, използва данни от всеки наличен източник. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи шамандури, разпръснати из океаните, но също и от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби в миналото.
Резултатите показват, че топлината нараства с нарастваща скорост, тъй като парниковите газове се натрупват в атмосферата. Скоростта от 1987 до 2019 е четири и половина по-бърз от този от 1955 до 1986 г. По-голямата част от океанските региони показват увеличение на топлинната енергия. Тази енергия води до по-големи бури и по-екстремно време, каза проф. Абрахам: „Когато светът и океаните се нагреят, тя променя начина, по който вали дъждът и се изпарява. Има общо правило, че по-сухите зони ще станат по-сухи, а по-влажните зони ще станат по-влажни, а валежите ще станат по-проливни. “ По-горещите океани също се разширяват и стопяват леда, което води до повишаване на морското равнище. Последните 10 години също показват най-високото морско ниво, измерено от 1900 година. Учените очакват около един метър повишение на морското равнище до края на века, достатъчно да повлияе на 150 милиона души по целия свят – по-точно на местата, където живеят т.е. в крайбрежни зони. Новият анализ оценява топлината в горните 2 000 м от океана, тъй като именно там се събират повечето данни. Там е и мястото, където огромната част от топлината се натрупва и където живеят най-много морски организми. Методът за анализ е разработен от изследователи от Китайската академия на науките в Пекин и използва статистически методи за интерполиране на топлинните нива в малкото места, където няма данни, например под арктическата ледена шапка. Независим анализ на същите данни от американската Национална океанографска и атмосферна администрация показва същата нарастваща тенденция на затопляне. Надеждната статистика за океанската топлина се простира до средата на XX век. Но Абрахам е категоричен: „И за времето преди това знаем, че океаните не са били по-горещи.“
„Данните, с които разполагаме, са неопровержими, но все още имаме надежда, защото хората все още могат да предприемат действия. Все още не сме предприели значителни действия“, смята професорът.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Три пъти повече ваучери за социално слаби раздава тази година Гърция

Гръцкото социално министерство отпуска 30 милиона евро за ваучери за безплатна почивка за 533 хиляди работещи или безработни лица с ниски доходи. Условието е годишен доход до 30 хиляди евро с платени осигуровки минимум 50 дни преди подаване на молбата, пише БНР. С предимство са семействата с малки деца. Тази …

Новини
Cлeд пaндeмиятa: Гъвĸaвият peжим нa paбoтa ce пpeвpъщa в нopмa

Mepĸитe зa блoĸиpaнe пpинyдиxa милиoни cлyжитeли пo cвeтa дa пpoдължaт дa изпълнявaт cлyжeбнитe cи зaдължeния, нo oт дoмa cи, възпpeмaйĸи пo-гъвĸaв paбoтeн peжим. Toвa вcъщнocт e eдин глoбaлeн coциaлeн eĸcпepимeнт, peзyлтaтитe oт ĸoйтo cъc cигypнocт щe бъдaт мнoгo интepecни, пише Money.bg. Haпocлeдъĸ нaпpaвиxa впeчaтлeниe няĸoи cмeли изĸaзвaния и peшeния, нa …

Новини
Утре отварят яслите и детските градини във Варна

Общинските детски градини и ясли във Варна ще отворят врати утре – 26-ти май, вторник, припомня Moreto.net. По решение на Министъра на здравеопазването медицинските изследванията на дете, отсъствало за продължителен период, съгласно Наредба №3 и Наредба №26, не са задължителни. Родителите обаче задължително ще трябва да декларират, че децата им …