Започва Богородичният пост, по-строг e от Коледния

Новини

На 1-ви август започва Богородичният пост.

Той има по-строг характер от Петровите и Рождественските (Коледните) пости, но по-лек от Великия (Великденски) пост.

Само на Преображение Господне /6-ти август / е разрешено да се яде риба.

Богородичният пост е утвърден от църковната традиция в чест на Успение на пресвета Богородица (15 август) и е свързан  с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка.

От 1-ви до 14-ти август, през тези  две постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август пък на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

В понеделник, сряда и петък постът е най-строг. Тогава е препоръчително да се хапват  само сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина).

Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Както при всеки православен пост, така и по време на Богородичния  се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
400 долара седмично за всеки безработен в САЩ

Снимка pixabay Доналд Тръмп подписа серия от укази за помощ на останалите без работа заради пандемията. Президентът на Съединените щати разпореди всеки безработен да получава по 400 долара на седмица. Беше забранено гоненето на неизрядни наематели от жилища, чиито собственици са спонсорирани от държавата, пише Крос. „Не мислехме, че това …

Новини
2
Борисов пусна снимка с невинните си внучета и намекна, че се готви за Оставка

Снимка Бойко Борисов, Фейсбук Намек че се готви за оставка. Така масово бе изтълкуван последният пост на Борисов във Фейсбук. Държавата се тресе от протести в очакване на решението му. Премиерът обаче до последния момент търси някакъв друг изход от политическата криза. Борисов пусна сника с внучетата се и обяви, че е …

Новини
Борисов с внуците: Време за техните усмивки и моите решения!

Снимка Фейсбук Премиерът Борисов публикува мила снимка с внуците си Иван и Бойко в личния си профил във Фейсбук. На фотоса примерът е с фланелка на любимия си футболен отбор Челси. Във видимо добро настроение Борисов е обграден от внуците, но пък и загатва, че е време да вземе важни …