fbpx

Заплати, пенсии, данъци, цени – ето всички промени, които влизат в сила от днес

Новини
реклама

илюстрация „Вихрогон“

Новата година освен нов късмет ни носи и сериозни промени. От днес влиза в сила държавният бюджет за 2021 г. и Кодекса на труда. Увеличение на минималните нива на доходите, по-големи данъчни облекчения за родителите, нови изисквания за пенсиониране, нови цени на водата – това са само част от нововъведенията, които настъпват с новата година, обобщи Topnovini.bg.

Минималната заплата е 650 лв. Успоредно с минималната заплата се увеличават минималните осигурителни прагове за отделните професии. Запазва се и максималният осигурителен доход от 3000 лева. Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева, а максималното 74.29 лв.

Минималната пенсия нараства от 250 на 300 лв. Таванът на пенсиите се увеличава от 1200 лв. на 1440 лв. А до края на март пенсионерите ще получават от бюджета и допълнително 50 лв. като помощ от държавата за справяне с последиците от коронавируса. Всички пенсии, отпуснати преди днешната дата, ще бъдат повишени с 5 на сто от 1 юли.

Промяна в условията за осигуряване и пенсиониране. Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране. Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца (увеличението е с 2 месеца спрямо предходната година) и да имат осигурителен стаж 36 г. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

Данъчни облекчения за родителите. Тази година няма да има промяна в месечните детски надбавки, но семействата ще получат по-големи данъчни облекчения за отглеждане на деца. Това ще стане с подаването на данъчни декларации през 2022 г. За едно дете до 18 г. ще се приспадат 4500 лв. от данъчната основа, за две деца – 8000 лв., а за три и повече деца – 13 500 лв. Учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.

реклама

Облекчения за ремонт на жилището. Разходите до 2000 лв. ще се приспадат от данъците. Облекчението ще може да се ползва при декларирането на доходите за 2021 г. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите.

Двойно увеличение на допустимия извънреден труд. От днес влизат в сила промените в Кодекса на труда. Така допустимият извънреден труд е увеличен от 150 на до 300 часа годишно. Държавните служители ще могат да ползват 20 дни платен годишен отпуск при най-малко четири месеца стаж, вместо изискваните досега осем месеца.

Промени във ваучерите за храна. От 60 на 80 лева се повишава необлагаемият размер на ваучерите за храна, които фирмите могат да отпускат на служителите си.

Нови цени на водата. Във 26 области на страната от днес влизат в сила нови цени на водата. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества тарифите се повишават, най-значително за София и Разград – с около 6%. За част от дружествата няма да има промяна.

Банкнотата от два лева излиза от обращение. Ако са ни останали хартиени двулевки, можем да ги обменим по номинал за монети в касовите центрове на БНБ без краен срок и такси.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кирил Ананиев се оказа с положителен PCR тест за Ковид-19

реклама Снимка МС Министърът на финансите Кирил Ананиев днес даде положителен резултат на направен PCR тест за Ковид-19. Той е в добро общо състояниe и без симптоми към момента. Тестът е регулярен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Заместник-министърът на финансите Росица Велкова ще изпълнява правомощията на министър …

Новини
Цени за реклама с изскачащ банер във Vihrogon.bg

900 хиляди души на месец посещават Vihrogon.bg. Посещенията за последните 30 дни са 2,6 милиона. Ако искате да достигне рекламата на вашия бизнес до тях на изгодни цени тук е мястото! Предлагаме изгодно изскачащ попъп банера при всяко посещение. Ето как изглежда. Изберете предпочитан вариант за вас*. 40 лева на …

Новини
Еврокомисар извади плетката по време на дебат в Европейския парламент

реклама Кадър видео туитър Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон извади плетката сина вчерашната пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел и започна необезпокоявано да плете по време на дискусиите за глобалната стратегия на ЕС по отношение на пандемията и ваксинацията срещу Ковид – 19 в Европа.   По-късно Йохансон …