fbpx

Зам.-министър Златанов: Засега локдаун не е нужен

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

Министерство на образованието ще реши точната дата за връщане на учениците в клас, МЗ е издало заповедта. Има възможност да се осъществи безопасната среда. Точната дата за връщане зам.-министърът не я уточни, но каза: По-добре е да се забавят ден-два, отколкото да има проблеми.

До края на седмицата тестовете за връщане на децата в училище ще бъдат налични, закупени са, ще са достатъчно като брой за две седмици. Сега започва нова процедура, която ще обхване още две седмици. Ваксините ще се закупуват поетапно. Няма причини това да не е безопасен вариант. Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов пред бТВ.

външна реклама

Преценката да се започне с малките ученици от 1 до 4 клас и на МОН, тъй като те са най-уязвима група и не се развиват добре в онлайн средата. МЗ прецени, че ако се осигурят безопасни условия, могат да продължат да учат присъствено. Изработи се програма, МОН я прие, поясни Златанов.

 

До 250 заболели на 100 000 души училищата ще са присъствено, от 200 до 5000 учат 50% от учениците присъствено или с ротация, от 500 нагоре заболяваемост децата ще се тестват два пъти седмично – в понеделник и четвъртък. Когато заболеваемостта е от 250 до 500 има възможност да се прави пак тестване в понеделник и четвъртък. Решава се на общински принцип, обясни отново Златанов. Децата могат да посещават училище, когато родителите са тествани или със сертификат, всеки такъв въпрос се обсъжда. На този етап не предвиждаме тестване на децата в домашни условия, посочи още Златанов. Тестовете са надеждни, дават резултат и без да има симптоми на коронавирус, добави още той.

При децата със специални образователни потребности са създадени условия – при тях трябва да има капацитет до 5 човека, в противоепидемична среда да има дистанция, дезинфекция и те ще получават грижи. Не се предвижда ваксинация на малки деца, както в САЩ, единствено тестване, за да влязат учениците в клас. Ако учителите нямат зелен сертификат, ще бъдат тествани с децата, за да се подсигури безопасна среда, поясни Александър Златанов.

На въпрос за времето, за което това ще продължи, Златанов каза – „колкото трябва“.

Два пъти седмично ще се тестват и големите ученици, а „когато директорите преценят, ще ги върнат в клас“. Зам.-министърът уточни, че имало сигнали от учители, че за 7 клас е важно връщането в клас на някакъв етап, затова се прецизирали конспектите за ученици, но кога прогимназиалният етап ще се върнат в клас ще е преценка на директорите.

По обвиненията на председателя на БЛС Иван Маджаров, че здравата криза е заложник на изборите, Златанов бе категоричен: От страна на МЗ здравната криза не е заложник на изборната обстановка, водим се само от експертни становища и от управление на кризата, не допускаме да има политика, нашите решения нямат общо с политически ефект, който се търси, обясни той.

Новото – Има план и започва да се търси изискване на зелен сертификат за влизане в сградите на администрацията. Сред учителите и лекарите – 55% са ваксинираните учители в страната, при лекарите – над 60%, в някои места 80-90%.

Мисля да се справим с тези мерки, вкарват се допълнителни елементи и поетапни мерки и съм убеден, че ако има солидарност, няма да има по-строги мерки. Имаме план А, Б, готови сме, но не искаме да стигаме до тях, поясни още зам.-министърът. Не се предвижда локдаун нито за възрастните хора, нито за неваксинираните. Следим на седмична и 14-дневна база цифрите, когато общата преценка на ситуацията изиска това – ще има и такъв (локдаун, бел.ред.). Към този момент локдаун не се предвижда и не е нужен, категоричен бе Александър Златанов.

Той коментира още, че има кислород в болниците, както и че МЗ прави необходимото да подкрепя лекарите насред умората им.

За тях миналата седмица е взето решение на Надзорния съвет, с което се разпределят до 100% от дейността или над 30 млн.лв., за да могат да се чувстват спокойни, прави се и подкрепа за втора линия – чрез решение на МС ще се разпредели на тези болници подкрепа, за да може да се покрие повишената нужда от кислород, над 100 млн. евро са осигурени по европейски проект за лечебните заведения, за да инвестират в отделенията.

До няколко дни ще бъде решен и въпросът дали ще важи сертификат за хората, които са преболедували, но не са ваксинирани, каза в заключение Златанов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk