fbpx

Зам.-министър: Състоянието на енергетиката в момента е меко казано тежко

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко. Неглижирането на развитието на сектора като цяло и неглижирането на неефективното управление на проблемите на активите води до естествено много лош финансов резултат. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Александър Николов, заместник-министър на енергетиката.

„Може да се нарече неглижиране и некомпетентност. Ако се разглежда в контекста на подобни на нашите държава енергийни дружества, може да се види как други държави са се справили доста по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни дружества дори в Румъния в момента са едни от най-големите инвеститори дори в зелена енергия. Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост“, заяви Николов.

външна реклама

Тези дружества, които са успешни се използват да кърпят дупките в губещите, смята той.

„Цената на емисиите е нещо, което е ясно откакто е създаден пазара за въглеродни емисии, поради тази причина хората, които управляват разумно енергийната система мислят дългосрочно. Не се закупуват емисии от днес за утре. Дори ако необходимите въглеродни емисии за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко колкото е сега. Няма мислене и стратегия за развитие“, подчерта Николов.

„Ще цитирам един от синдикалните представители, който каза че за последните 10 години не е забит един пирон в енергетиката. Решението е да има визия, която да съответства на решенията на Европейската комисия, да направи плавен преход, към който се целим, за да можем максимално успешно да използваме предстоящите финансови инструменти и под Плана за възстановяване и устойчивост и под фонд за справедлив преход“, коментира още заместник-министърът на енергетиката.

Според него не може да има шоков ефект върху „ТЕЦ Марица 2“ и върху целия регион. Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна, обеща Александър Николов.

„Смяната на един човек не променя смяната на цялата система. Това, което се опитваме да направим, всъщност е от нещо, което е в незавидно състояние, да предприемем мерки, които да положат основите за тези, които идват след нас да могат да направят този плавен, разумен, ефективен за хората и за бизнеса преход. Текущото състояние на енергетиката води до тежко разделение между бизнес, държавни предприятия, напрежение между хората“, смята Алексанъдр Николов.

„Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици“, така коментира евентуалните рокади Александър Николов.

Дълговете на НЕК са около 2 милиарда, зависи кое се приема за дълг, защото има разсрочени задължения, каза още Николов.

„Функциите на Министерството на енергетика е да създава активи с добавена стойност, които да се управляват ефективно. Не съм видял през последните седмици програми за оптимизиране на финансовата част, програми за оптимизиране на приходната част, въобще цялостна визия дори на частично дружество, изключвам едно дружество като АЕЦ Козлодуй“, заяви Николов.

„Било е пределно ясно, че ТЕЦ 2 ще работи и трябва да работи заради устойчивостта на системата. Предходното ръководство на Българския енергиен холдинг не е предприело нищо, за да може тази загуба да бъде минимизирана“, категоричен бе Александър Николов. Той също така заяви, че „Топлофикация София“ продължава да задлъжнява. „Тя е основният клиент на Булгаргаз. За да падне цената на парното трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на Топлофикация е такова, че то не позволява дори приватизация на дружеството. Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме“, каза още Николов.

Според него проблемът е доста по-сериозен, проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, „защото, за да плащаме сега, системата задлъжнява, задлъжнявайки системата има неоперативни и неинвестиционни разходи, което е най-големият проблем.“

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …