fbpx

Заключиха семейство в магазин заради липса на маска

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Проблемите с носене на маски на закрити места ни съпътстват вече втора година. На много места хората влизат в конфликти заради спазването на мерките.

Николай Георгиев от Сливен и близките му са били заключени в магазин, заради това, че не носил маска. Пред Нова телевизия мъжът каза, че това е незаконен граждански арест. Служителите на магазина пък споделят, че заради страх от глоби и липса на охрана като в големите вериги, се налага постоянно да влизат в обяснителен режим с клиентите си.

външна реклама

 

„Бяхме с малкия и жена ми по центъра, направихме си разходката, жена ми се сети, че трябва да вземе нещо от магазина. Минахме от там. Малкият влезе с нея, аз влязох вътре да го издърпам да стане по-бързо просто, за да не бяга в магазина, при което една от служителките вътре ми се развика „Сложете си маската“, разказва Николай Георгиев.

„Колежката му е направила забележка, съответно той я игнорира и продължава да влиза в магазина. Тя звъни на звънеца. Отивам аз, виждам го, и му казвам: „Може да влезете или само ако сте с маска, или да излезете“. Видях че няма да се случат нещата, а не мога да си позволя да оставя хора да влизат без маски. Трябва да взема някакво отношение и затова се наложи да извикам полиция. Той дори беше съгласен и каза: „Извикай ги да видя дали полицаите знаят законите“. И аз ги извиках“, посочва управителката на магазина.

Служителите в магазина споделят, че заради изискването клиентите да са с маски работата им се удвоява.

„Полицаите бяха игнорирали изцяло проблема със заключването. Бяха дошли с нагласата, че трябва да ми напишат акт за нарушаване на противоепидемичните мерки. Синът ми беше много неспокоен. Това е един вид унижение на родителите пред детето“, споделя Николай.

След сигнала той се сдобил с акт за неспазване на мерките. Той твърди, че от обекта не са осигурили маски за клиенти, които нямат такива. Оказва се, че има трудности при носенето на маски, тъй като е с астма.

Затруднява ми дишането и може да предизвика пристъп, сподели мъжът.

„На мен не ми харесва да стоя по 10 часа на ден с маска втора година подред. Много е трудно в тази жега“, споделя управителката на магазина.

Николай обжалва наложената му глоба. Подал е сигнал и в прокуратурата за незаконния арест на семейството му, а служителите в магазина.

В „Денят започва“ по БНТ пък УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов каза, че маските са особено проблемни при пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания.

Според него всички видове маски имат сходни проблеми. „Всички маски, особено тези с високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид, което за един здрав организъм може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането“, изтъкна д-р Йорданов.

Той препоръча маските, които носим, да се сменят колкото се може по-често. „Ако една маска се носи доста дълго време, създава проблеми и предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити“, посочи специалистът.

„По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито – трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим“, допълни той.

„Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова – самите мерки, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така – оказва се нещо банално“, каза д-р Йорданов. В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, каза още той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Народното събрание почете с минута мълчание загиналите огнеборци Валентин Димиров и Антон Гръбчев

външна реклама кадър Народно събрание С минута мълчание започна днешното заседание на българския парламент. Депутатите единодушно приеха да сведат глави пред паметта на Валентин Димиров и Антон Гръбчев – двамата горски служители, загинали при гасенето на пожара между селата Петрово и Голешово вчера. Въпреки че обичайната процедура не беше спазена, …

Новини
БОЕЦ пита Трифонов: Масон ли сте?

външна реклама кадри: Фейсбук/Слави Т. Трифонов, БОЕЦ Срещал ли се Слави Трифонов с  Делян Пеевски в хотел „Берлин” през декември 2016г. , или на друго място и по друго време? Кога, къде и защо? Този въпрос постави публично пред лидера на „Има такъв народ“ Георги Георгиев от организацията БОЕЦ, пише …

Новини
Румен Петков: Арестувайте незабавно Кирил Петков

външна реклама Кадър Нова и БНТ Лидерът на партия АБВ Румен Петков нападна служебния министър на икономиката Кирил Петков. Ето какво написа той в профила си във фейсбук: външна реклама „Говори се, че служебният министър на икономиката Кирил Петков, след всички безчинства с албанските инвеститори, ББР и лъсналата му тотална …