fbpx

За спелтата и още нещо …

Новини
реклама

Какво е спелта?

Спелтата (Triticum spelta) е позната на човека от най-дълбока древност и е наричана „житото на фараоните“. Била е основна храна в части на Близкия Изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието. В Южен Кавказ има останки от спелта, които датират от петото хилядолетие преди новата ера. В началото на 20 век обаче е заменена почти изцяло с познатото ни хлебно жито, чиито добиви за разлика от тези на спелтата могат да се увеличават с торене и генни модификации и именно това я прави непривлекателна за масово отглеждане.

Защо е полезна:

Съдържа повече протеин от обикновената пшеница, както и голямо количество фибри, които спомагат за значителното понижаване на холестерола.

Съдържанието в нея на ценни мастни киселини и минерални вещества (желязо, магнезий, фосфор и калций) е по-високо в сравнение с останалите видове житни растения.

Укрепва реналната система (бъбреците), увеличавайки естествения капацитет на тялото да се бори с токсични вещества.

Богата на витамините A, E, B1, B2 и ниацин, който е необходим за функционирането на нервите, за нормалната обмяна на веществата и за кожата.

Обвитите в дебела люспа зърна запазват до голяма степен хранителните вещества, витамините и минералите от вредните влияния на околната среда.

С удоволствие и гордост ви каним да опитате от нашите продукти направени с любов и вдъхновение. Може да изберете от бяло брашно от спелта, пълнозърнесто брашно от спелта, трици , зърно и флейкс от спелта. В асортимента ни можете да откриете и юфка, кускус, мюсли и солети – всички произведени от брашната ни от спелта . Наше производство е и първата българска паста от спелта ! Можете да намерите нашите тортильони и фусили – бели или пълнозърнести в онлайн магазина ни или в избрани магазини в страната.

реклама

В началото на 2020 година, въпреки всички трудности, с които се сблъскахме, успяхме да създадем нови три вида брашна – бяло пшеничено , пълнозърнесто пшеничено и ръжено . Произведени от подбран сорт високо качествена хлебна пшеница и елитен сорт ръж – резултата – отново изцяло натурални брашна – без консерванти, подобрители и избелители.

Кои сме ние …

Зад „Перун“ стои малък екип, воден от желанието и стремежа до трапезата на българина да достига изцяло натурално отгледана в България пшеница, наречена в древноста и позната и до днес  –  Спелта ( Triticum spelta) ! Ценна суровина, която е високо оценена в страните от Централна и Западна Европа.  Осъзнахме, че предизвикателството да затворим процеса и създадем краен продукт от спелта, ще е много сериозна и отговорна задача.

От прибирането на реколтата, през лющенето на спелтата (зърното се прибира от полето със своята обвивка и се налага допълнително почистване) до меленето на брашното и произведените с него – макарони, кус-кус, солети, юфка – все действия, които са част от нашето ежедневие!

Благодарение на богатият си вкус и повечето витамини, минерали и фибри в продуктите ни, сме вече част от трапезата на много български семейства. Ежедневно работим за подобряване на качеството, опаковките и комуникацията с Вас – потребителите, които ни повярваха  – за което искренно Благодарим!

Спелта. Всяко зрънце носи повече….

*публикация

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …