За по-малко от месец МВР връчи глоби за над 1,5 млн. лв. по границите

Новини

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби заради Закона за движение по пътищата за над 1,53 млн. лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена по граничните пунктове. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатско питане. Става дума 11 347 електронни фиша, пише Инвестор.

Специалната система, която проверява за неплатени глоби към Пътна полиция, работи от няколко седмици на девет гранични пункта – „Калотина“, двата моста на Дунав, „Силистра“, „Кулата“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Маказа“. Преминаването става след плащане на актовете и фишовете.

Шофьорите с фишове биват отбивани встрани и имат два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират, е на тяхно име, тя ще бъде спряна от движение.

Новата система разгневи шофьорите и провокира сериозен обществен отзвук, защото огромен дял от хората всъщност не знаят за това, че са направили нарушение, защото не са били уведомени. Проблемът съществува от години, но досега повечето хора научаваха при смяна на свидетелството за управление на МПС.

От 24 юни гражданите могат да проверят онлайн дали имат невръчени глоби по Закона за движение по пътищата. Справките се правят през интернет портала на МВР. Водачите ще могат да видят дали имат невръчени наказателни постановления (НП) и електронни фишове, като въведат номер на шофьорска книжка и ЕГН. Справката обаче не показва какви точно нарушения са извършени, както и какъв е размерът на санкцията. В случай, че излезе, че има невръчени фишове, лицето трябва да отиде на място в КАТ.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки, като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, става ясно от отговора на Маринов.

Именно това, според опозицията нарушава правото на гражданите на свободно придвижване, тъй като отнемането на шофьорската книжка или спирането на колата от движение на практика проваля планирани пътувания.

Според вътрешния министър обаче това не нарушава никакви права. От отговора му става ясно, че отнемането на книжката е регламентирано в закон и прилагането му не зависи от волята на полицаите, които са длъжни да вземат документа, ако глобата е просрочена. Маринов цитира Конституцията и посочва, че освен право на свободно придвижване, гражданите имат и задължението и да спазват законите и да си плащат глобите.

Връчването на наказателно постановление не означава автоматичното му влизане в сила. По закон санкционираният има 14 дни за плащане. Ако глобата се плати в този срок, тя се намалява с 30%, допълва още вътрешният министър.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
БНБ очаква повишаване на лихвите по кредитите

Българската народна банка очаква през второто и третото тримесечие на 2020 г. лихвените проценти по новоотпуснатите кредити на домакинства и нефинансови предприятия да се повишат. „Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), …

Новини
„Папараци“ с нова водеща, Мария Игнатова сяда на стола на Венета Райкова

Тази есен bTV ще изненада зрителите с шоу, което няма аналог в телевизионния ефир у нас. Предаването „Папараци” поема в нова посока и ще се трансформира в първия по рода си комедиен телевизионен таблоид в България, който ще носи името – „Папараци – ново 20!”, пише topnovini.bg. Шоуто ще продължи …

Новини
Удължават извънредната епидемична обстановка до края на месеца

Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка в страната. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг за епидемиологичната обстановка в страната. Днес сутринта се състоя среща между правителството и Националния оперативен щаб, посочи той. „Продължаваме сутрешните срещи при премиера“, добави министърът. Присъстваха и главният държавен здравен …