За по-малко от месец МВР връчи глоби за над 1,5 млн. лв. по границите

реклама

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби заради Закона за движение по пътищата за над 1,53 млн. лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена по граничните пунктове. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатско питане. Става дума 11 347 електронни фиша, пише Инвестор.

Специалната система, която проверява за неплатени глоби към Пътна полиция, работи от няколко седмици на девет гранични пункта – „Калотина“, двата моста на Дунав, „Силистра“, „Кулата“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Маказа“. Преминаването става след плащане на актовете и фишовете.

Шофьорите с фишове биват отбивани встрани и имат два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират, е на тяхно име, тя ще бъде спряна от движение.

Новата система разгневи шофьорите и провокира сериозен обществен отзвук, защото огромен дял от хората всъщност не знаят за това, че са направили нарушение, защото не са били уведомени. Проблемът съществува от години, но досега повечето хора научаваха при смяна на свидетелството за управление на МПС.

От 24 юни гражданите могат да проверят онлайн дали имат невръчени глоби по Закона за движение по пътищата. Справките се правят през интернет портала на МВР. Водачите ще могат да видят дали имат невръчени наказателни постановления (НП) и електронни фишове, като въведат номер на шофьорска книжка и ЕГН. Справката обаче не показва какви точно нарушения са извършени, както и какъв е размерът на санкцията. В случай, че излезе, че има невръчени фишове, лицето трябва да отиде на място в КАТ.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки, като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, става ясно от отговора на Маринов.

Именно това, според опозицията нарушава правото на гражданите на свободно придвижване, тъй като отнемането на шофьорската книжка или спирането на колата от движение на практика проваля планирани пътувания.

Според вътрешния министър обаче това не нарушава никакви права. От отговора му става ясно, че отнемането на книжката е регламентирано в закон и прилагането му не зависи от волята на полицаите, които са длъжни да вземат документа, ако глобата е просрочена. Маринов цитира Конституцията и посочва, че освен право на свободно придвижване, гражданите имат и задължението и да спазват законите и да си плащат глобите.

Връчването на наказателно постановление не означава автоматичното му влизане в сила. По закон санкционираният има 14 дни за плащане. Ако глобата се плати в този срок, тя се намалява с 30%, допълва още вътрешният министър.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Василев, политолог: Президентът обяви, че ще предложи промени в Конституцията и ще излезе нова политическа формация

реклама Снимка ФБ „Президентът Румен Радев ще предложи промени в Конституцията и след това ще излезе нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ”, заяви пред БНР Слави Василев, който който беше в екипа на държавния глава. „Това вероятно ще стане до края на септември …

Новини
Правителството удължи извънредната епидемиологична обстановка

реклама Снимка pixabay Пpaвитeлcтвoтo yдължи извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa c двa мeceцa – дo 30 нoeмвpи. Kaтo пpичинa ĸaбинeтът изтъĸнa фaĸтa, чe „пaндeмиятa oт СОVІD-19 пpoдължaвa дa пpeдcтaвлявa тeжĸa извънpeднa cитyaция, cвъpзaнa c oбщecтвeнoтo здpaвe в нaциoнaлeн и cвeтoвeн мaщaб“, пише Факти. Πpипoмнямe, чe минaлaтa ceдмицa глaвният дъpжaвeн здpaвeн инcпeĸтop дoц. …

Новини
Приятели се сбогуват с Христо Сираков в социалната мрежа

реклама Снимка ФБ „…човек каквото и да прави в този живот, трябва първо да се замисли какво дава. И така успяваш да правиш и пари, и любов…“. Това пише за последно бизнесменът Христо Сираков на 5 февруари миналата година в своята Фейсбук страница. После замлъква. Сега след дълго боледуване от …