За първи път от 500 години Лондонският Тауър уволнява стражи заради финансови проблеми

Новини
реклама

За първи път от повече от 500 години Лондонският Тауър реши да уволни част от своите стражи (бифийтъри) поради финансови проблеми, предизвикани от пандемията. Според изявлението на организацията Historic Royal Palaces (HRP), която управлява историческата крепост на северния бряг на Темза, няма друг избор, освен да се съкрати наброяващия 37 души щат на стражите поради липса на средства, съобщава London Evening Standard, цитирани от Нова ТВ.

 

Те са получили предложение да бъдат съкратени и да получат обезщетение, двама бифийтъри вече са подали молби за освобождаване. Последното съкращение в „Тауър“, според информацията на изданието, е отбелязано през 1485 г. по време на управлението на първия крал от династията Тюдор Хенри VII (1457-1509 г.).

„Затварянето на туристически атракции за близо четири месеца беше пагубен удар върху нашите финанси и ние просто нямаме друг избор, освен да намалим разходите си за заплати“, призна главният изпълнителен директор на HRP Джон Барнс.

От векове стражите надзирават затворници и охраняват скъпоценностите и регалиите на кралското семейство. С течение на времето обаче техните задължения станаха чисто церемониални. По-конкретно, те изпълняват функцията на екскурзоводи. „Тауър“ беше отворена отново за посещения на 10 юли, но заради физическата дистанция и други правила за безопасност, по-малко от хиляда гости посещават крепостта всеки ден. Великобритания е една от страните, които са най-тежко засегнати от коронавируса, предимно по отношение на броя на смъртните случаи.

 

Според Министерството на здравеопазването в кралството са заразени над 295 хиляди души, от които над 45 хиляди са починали. На 13 май в Обединеното кралство започна първият етап на карантинно облекчаване, а от 1 юни – вторият. Училищата бяха частично отворени, както и някои магазини и пазари. Повечето магазини за нехранителни стоки отвориха на 15 юни, както и зоологически градини и авто-кина.

На 4 юли започна третият, най-амбициозен етап на премахване на карантината: ресторанти, кафенета и кръчми започнаха да приемат посетители, фризьори, хотели, библиотеки, храмове, кина и музеи възобновиха работата си. Салоните за красота отвориха в страната от 13 юли, а фитнес клубовете и басейните ще започнат да работят от 25 юли.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
15
Георги Първанов: Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е лесно да критикуваш Борисов

реклама Кадри: Нова телевизия, bTV „Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Ако в парламента тази непримиримост ще се разреши, то между институциите не бива да остава без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща“, каза президентът (2002-2012 година) Георги Първанов по Нова телевизия. …

Новини
Бойко Борисов:  Те сеят омраза, ние – работни места. Искат да ни запомнят с лошо, но ние ще останем с доброто

реклама снимка: Фейсбук/Бойко Борисов Брифингите на Щаба няма да са като преди – само веднъж седмица министър Ангелов ще обобщава заразените и новините за ваксини и лекарства, разкри министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завод инсталации за линейки и „Форд“ в с. Люляково, област Бургас. Зам.-министърът на регионалното развитие …

Новини
Президентът Радев: Борисов превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя

реклама кадър bTV Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“. Това каза президентът Румен Радев по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, предаде bTV. „Господин Борисов превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя. А знаете, че гузната съвест ражда параноята“, уточни държавният глава. Припомняме, че през …