За еднократна добавка към пенсиите за три месеца на всеки ще бъдат отпуснати 318 млн. лева

Новини
1
реклама

Управляващите представиха новите икономически и социални мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от COVID-19. За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред на всеки един пенсионер ще бъдат отпуснати 318 млн. лева. Ако пандемията продължи и като гледаме приходите в бюджета, след три месеца ще говорим пак“, това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет, предаде БТА.

Ще се увеличат средствата за субсидии на лечебните заведения – търговски дружества по Наредба номер 3 за медицинските дейности, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването. За пациенти с инфекциозни болести, пациенти с туберкулоза, и след специфични белодробни заболявания, пациенти с психични заболявания, и за лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, считано от 1 август тази година в размер на 17 млн. и 300 хил. лева. Средствата се предоставят за постигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и за достигане на нивата на работна заплата до нивата на колективния трудов договор. За личните асистенти по Закона за личната помощ ще бъдат представени 122 млн. лева.

Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12, считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика ще бъдат дадени 15 млн. лева чрез Фонд „Култура“.
Друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средствата от европейските програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 млн. лева за ангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия в размер на 67 млн. лева до края на 2020 г.
В Министерството на икономиката по различни програми има 1 млрд. и 800 млн. лева налични, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки.

„Първата задача на икономическия министър е да се подготви електронният регистър, за да може максимално бързо мярката „3/10″ и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората“, изтъкна Борисов. За допълни средства по бюджета на Министерството на икономиката за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите ще бъдат представени 9,5 млн. лева.

„Това са такива големи инвеститори, на които трябва да им се направи или път или канализация“, уточни премиерът.
Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.
За лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или предоставянето, са предназначени 8 млн. лева. Средствата за повече от 38 000 души.

реклама
loading...

Да не би след тези три месеца цените да паднат и животът да стане по-евтин???

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …