fbpx
Блиц Новини

снимки „Вихрогон“, кадър Нова телевизия: Всички мълчат за парите ни в банките и заемите: Има огромна промяна

БТВ и Нова излъчват забавно развлекателни предавания, вместо да съобщят нещо, което засяга джоба на всеки българин.

Идеите на Асен Василев за плащане на заплатите по банкомат се оказаха с доста уловки.

Той иска да спре плащането на ръка на заплати, за да напълни хазната с нови данъци.

Банките със сигурност са доволни от случващото се.

Няколко банки вече въведоха или обявиха нови, по-високи такси за клиентите си.

Масово поскъпва тегленето на пари от каса, както и внасянето в някои случаи. 

Банките „зарадваха“ вложителите си и с различни повишения, свързани с  обслужването на сметките.

Заедно с това лихвите по потребителските кредите се вдигат доста рязко, а лихвите по спестяванията дори намаляват.

Ето обобщение на някои от тенденциите в поведението на българските банки спрямо клиентите им, заедно с конкретни примери:

Според специализираното издание pariteni.bg

От 1 септември в Банка ДСК обслужването на разплащателна сметка ще струва 20 лева на месец, а не 15 лева, както досега.  С 5 лв се вдига таксата и за земеделски стопани. При издаването на извлечение ще се плаща 36 лева, а ако тя излезе над 10 стр., ще се плаща допълнително. Банката вдига таксите за теглене от каса, но също така и при внасяне. Ако внасяте описани купюри, таксата ще е 0,70% от сумата, но минимум 10 лева, а ако не са – 1% от сумата, но минимум 30 лева.

„Пощенска банка“ пък въвежда по-високите си такси за теглене от каса още от 29 август. За теглене на до 2000 лева от спестовна сметка например, ще се плаща 7 лева. Поскъпва и тегленето на пари от депозити преди датата на падежа.

ЦКБ вдига таксите за внасяне на суми в евро, както и по чужда сметка от 29 октомври. Банката вече повиши таксите за теглене на пари от каса. Те се натоварват допълнително, ако това се прави без заявка.

„Общинска банка“ вече вдигна таксите за клиенти от 10 август. Увеличението беше основно за внасянето на пари по чужда сметка, както и за издаването и обслужването на дебитни карти.

 

На този фон, лихвите по потребителските заеми се вдигат рязко, докато тези по ипотечните остават без промяна.

Това показват данните на БНБ към края на юли.

Средната лихва по потребителските заеми за домакинствата вече стига до 8,92%, а годишният процент на разходите по тези кредити –  9,45%.

При депозитите повишение има при спестяванията на фирмите и гражданите в евро. Средната лихва по депозити на фирми остава на ниво от 1,76% за тези в левове, а по тези в евро се увеличава на 1.67%.

За домакинствата лихвата по спестяванията в левове дори намалява до 0.66%, а по тези в евро се повишава до 1.29%. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове се запазва на ниво от 0.11%, а по тези в евро се понижава незначително до 0.15%.

БТВ
Най-хазартният играч впечатли в „Стани богат“

Кадри: БТВ Тази вечер зрителите видяха най-хазартния играч в „Стани богат“. Става дума за Димитър Солаков, който показа страхотни знания и завидно спокойствие. Той се занимава с фотография и видеа, участва и в ултрамаратони с пресечено бягане. Живее във Вонеща вода, където е роден и Филип Тотю, а мустакът на …

БГ звезди
Велико Търново на бунт срещу „Дяволското гърло“2: Никой местен няма да направи това!

кадри Нова телевизия Премиерата на продължението сериала „Дяволското гърло“, наречено „Есента на демона“, предизвика огромен интерес. Много от зрителите са във възторг от първия епизод, който събира отново героите на Теодора Духовникова и Владо Карамазов, но този път не в Смолян, а във Велико Търново. Паралелно с това се появиха …

Блиц Новини
Диско Дарко и Етно Гала са модерните Пижо и Пенда

кадри Нова телевизия Едно от нещата, които правят Гала една от най-големите звезди на българската телевизия, е талантът за избор на визия според случая.  На 1 март водещата на „На кафе“ даде пореден пример как се прави това. Гала се появи в студиото с ансамбъл, който е модерната версия на …

error: Content is protected !!