fbpx

Враца задмина Пловдив и Варна по заплати

Новини
1
реклама

Снимка вихрогон.бг

Разликите по райони са доста различни. В София средният доход е надхвърлил 2000 лв. през декември, а в област Благоевград не стига дори 1000 лв по данни на НСИ.

България е сравнително малка държава, но разликите в доходите на населението по области са огромни, а в пандемията ножицата дори се разтваря още повече. Данните на Националния статистически институт разкриват, че през последната четвърт на 2020 г. средната месечна брутна работна заплата в столицата е достигнала 1959 лева, като конкретно през декември (месеца на големите премии и коледни бонуси) дори е надхвърлила 2000 лева. В същото време има области, в които трудовите доходи са наполовина по-ниски. Така е в Сливенска, Плевенска, Видинска, Смолянска област, където средните заплати в последния месец на миналата година са били около 1000 лева, пише вестник Сега.

За мнозина вероятно ще е изненада да научат, че Благоевградска област се изравнява по най-много работещи бедни с „вечния аутсайдер“ – района на Видин. През декември средната заплата и в двата региона е била само 952 лева. Данните на НСИ показват и друго интересно явление – Северозападна България определено се развива на различни скорости, като област Враца е включила на висока предавка и вече е на второ място по доходи след столицата, като изпреварва Варна, Пловдив, Стара Загора. Още през септември там средната заплата е надскочила 1300 лева и е продължила да расте през следващите месеци, като почти достига 1400 лева през декември.

ЗАЩО

НСИ дава само сухи числа и не обяснява защо например Благоевградска област е заприличала по доходи на по-бедните части от Северозападна България и на какво се дължи „откъсването“ на Враца, където заплатите очевидно са в подем. А какво казват икономистите? Институтът за пазарна икономика от години прави проучвания и анализи от серията „Регионални профили“, като се опитва да улови и обясни проблемите, феномените и тенденциите.

От ИПИ обясняват, че област Враца показва положително развитие в почти всички икономически показатели. Например по показателя „брой предприятия на 1000 души от населението“ областта е отличник – броят на фирмите расте 10 пъти по-бързо от средното за страната. Инвестициите също са във възход – разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в областта растат с 6%, докато средно за страната се отчита спад. И още – областта отчита голямо увеличение на броя на студентите в колежи и университети на 1000 души от населението, контрастиращ с общата тенденция за страната, която е към намаляване.

Благоевградска област пък предлага твърде шарена картина. Всъщност областният център се развива добре и доходите там съвсем не са сред най-ниските, но областта включва много малки, икономически изоставащи и бедни населени места, които влошават общите резултати, коментират експертите.

Средна месечна брутна заплата,

по райони и области, за 2020 г., в лв.
Статистически райони Месеци

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
В сравнение с преди 10 години: Българите днес ядат по-малко хляб и повече свинско

реклама илюстрация Pixabay Българите днес ядат много по-малко хляб, отколкото преди 10 години, но слагат на трапезата си повече свинско месо, плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт за потреблението на храни и напитки от домакинствата през последното десетилетие, пише Ретро. През 2010 г. сме изяли средно по …

Новини
През нощта започва застудяване, идват дъждове и ветрове

реклама През нощта в по-голямата част от страната облачността вече ще е значителна, в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, на отделни места в Предбалкана и североизточните райони ще е примесен със сняг. Минималните температури ще са м/у минус 2° и +3°, в София около нулата, предаде …

Новини
Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 в Банско

реклама илюстрация: Pixabay Българският скиор Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 на състезанията в Банско. Гигантският слалом бе спечелен от хърватин, а Попов не успя да се класира за втория манш, предаде FrogNews. В надпреварата, част от Световната купа по ски алпийски дисциплини, участие взеха едни …