fbpx

Внимавайте с витамините! Безразборното и продължително пиене е опасно

Новини
реклама

Снимка pixabay

Селен, цинк, витамини D и C – COVID-19 ги направи в пъти по-търсени.

Безразборното пиене на витамини може да се окаже опасно, ако не знаем кога да спрем да ги приемаме – това предупреждават специалистите. От самото начало на пандемията стана ясно, че има витамини, които помагат на имунната система срещу COVID-19. Тези витамини започнаха да се купуват в пъти по-често, пише БНТ.

 

„Витамин D близо 5 пъти повече се продава спрямо миналата година. Селенът също се продава 3 пъти повече“, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Във витамините и минералите не би имало нищо вредно, ако идват от храната.

„Чрез храната не можем да ги предозираме, но можем да ги предозираме чрез хранителни добавки“, обясни доц. д-р Лалка Рангелова.

реклама

Или иначе казано – ако пием витамин D „профилактично“ и не сме го спрели вече месеци наред, то и този витамин може да се окаже вреден.

„Токсичен за черния дроб, за бъбреците, за сърдечно-съдовата система. Нищо прекалено не е добро, дори и с един витамин C не трябва да прекаляваме. Ако приемаме вече по-големи количества от 2 г на ден, това вече е рисково за нашия организъм, най-малко за камъни в бъбреците“, допълни доц. Рангелова.

Освен в дозата рискът е и в продължителността. И затова специалистите съветват кога и за колко време да приемаме витамини профилактично.

„Да бъде през есенния период, съответно през ранната пролет и да бъдат кратки курсове. Не повече от един месец. Не трябва да бъде без знанието най-малко на личния ни лекар“, категорична беше доц. Рангелова.

Защото иначе цената, която плащаме, за да сме здрави, може да ни излезе скъпо, ако прекалим.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …

Новини
Вдигнаха заплатите на директорите в училищата. Минимална заплата става 1535 лева

реклама Снимка вихрогон.бг За степента „доктор“ се предвиждат допълнителни 130 лева, а за „доктор на науките“ – 160 лева. Това е разпоредено в заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. В документа са посочени и допълнителните възнаграждения, които могат да получават директорите на образователни институции.   При организиране на държавни …

Новини
От Испания: Тръгват изпитания на лекарство, осигуряващо незабавен имунитет срещу Ковид

реклама Снимка pixabay Испанската мултинационална компания Grifols, специализирана във фармацевтичния и болничния сектор, обяви началото на клинично изпитание на ново лекарство, което може да осигури незабавен имунитет срещу коронавирусната болест след заразяване със SARS-CoV-2. Тя ще тества лекарство, което може да осигури незабавен имунитет срещу COVID-19. Въз основа на имуноглобулина …