fbpx

Владислав Горанов: Финансовата ни система има достатъчно ресурс

външна реклама

По първоначални оценки загубите от приходи в бюджета заради пандемията COVID-19 са за около 3 милиарда лева, но вероятно сумата ще набъбне.

Това заяви в ефира на bTV финансовият министър Владислав Горанов. Той неколкократно посочи, че държавата има достатъчно ресурси да запази функциите си в кризисната ситуация. Няколко десетки милиона са инвестирани в медицинска техника и лични предпазни средства, в дейността на службите за сигурност и здравните специалисти.

„Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но не може още на третия ден от кризата да кажем с колко, защото още не ни е ясно колко ще изхарчим следващите месеци“, каза финансовият министър.

външна реклама

Той увери, че финансовата ни система има достатъчно ресурс, а благоразумната политика от последните години ни дава възможност да разполагаме с достатъчно буфери при неблагоприятни събития. По думите му след месец – месец и половина страната ни може да е преодоляла пика от коронавируса.

Първи приоритет на държавата е осигуряване на възможността на здравната система да се бори със заразата, каза Горанов.

На второ място е гарантирането работата на службите за сигурност, така че те да могат да помагат на здравната система.

Оттам нататък държавната администрация, макар с по-лимитиран състав, трябва да продължи да работи, защото с изключение на някои сектори икономиката трябва да продължи да работи, каза Горанов.

Според финансовият министър българският бизнес ще се справи с новите условия. Най-засегнатите сектори – тези, свързани с крайно потребление като туризъм и ресторантьорство ще претърпят загуби и персонал. „Фирмите трябва да преценят от кои служители да се освободят. Ние сме готови за ядрото от персонала да предложим подкрепа, като например поемане на 60% от заплатите“, каза Горанов.

Подкрепа ще се окаже и на експортно-ориентираните отрасли.

Не може обаче да очаквате от мен заради извънредното положение всички резерви на държавата да бъдат хвърлени за три дни, заяви финансовият министър.

Според него COVID-19 не би трябвало да отложи влизането ни в чакалнята за еврозоната, но ще забави процеса.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …

Новини
НС задължи премиера да се яви и лично да представи плана за възстановяване и устойчивост

външна реклама Кадър видео ФБ Парламентът задължи премиера Бойко Борисов да дойде на следващото заседание на Народното събрание на 21 април и лично да представи плана за възстановяване и устойчивост. Мая Манолова от ИМВ внесе проекта на решение, след като стана ясно, че министър-председателят е в отпуск и няма да …

Новини
Президентът Румен Радев ще проведе консултации в понеделник с политическите сили

външна реклама Снимка профил ФБ В съответствие с Конституцията, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях, съобщи Нова ТВ.   Предвидените в Конституцията консултации с …