fbpx

Вирусолози: Птичият грип може да се прехвърли върху хората

Новини
реклама

Снимка pixabay

В резултат на информацията, подавана от няколко европейски държави за нарастването на случаите по дивите птици в Западна Европа и очакваната им миграция, включително и към България, областната епизоотична комисия в Русе разпореди превантивни мерки срещу птичия грип. В областта се намират едни от най-големите птицеферми и обекти за производство на бройлери в Северна България.

През последните дни в няколко държави бяха обявени огнища на болестта и бяха приложени спешни мерки, пише Agri.bg. У нас няколко области въведоха повишена епизоотична готовност. А експерти предупреждават, че това може да е поредният животински грип, който да се пренесе върху хората.

 

Повишена епизоотична готовност от инфлуенца по птиците обяви и област Сливен. Към момента няма регистриран случай на птичи грип там, но се засилва вниманието на стопаните, лицензираните ветеринарни лекари, кметовете и полицията в населените места, попадащи в трикилометровата зона около по-големите стопански обекти – птицеферма в село Панаретовци, птицеферма край село Тополчане и Кекличево стопанство.

“Засилва се контролът на транспортните средства, превозващи птици, както и в предприятията, извършващи клане на птици. Съвместно с орнитоложките организации и ловните дружинки ще осъществя оглед на местата, където има водоплаващи и диви птици”, бе съобщено на заседание на областната епизоотична комисия.

В Перник собствениците промишлени птицевъдни ферми трябва да разпоредят спазване на определени правила – дезинфекция на влизащи и излизащи превозни средства във фермите, забрана за влизане на външни лица, предпазване на фуражните суровини и готовия фураж от контакт със свободно живеещи птици и други.

реклама

В Европа: Великобритания обяви локдаун за птицефермите и унищожени повече от 30 000 пуйки, Украйна алармира за високопатогенен птичи грип на територията си, а цяла Словения е обявена за високорисков район. Вирусолози предупреждават, че на фона на коронавируса бум на птичи грип може да доведе до сериозна биологична заплаха.

Ако от този вирус започнат да боледуват хора, ще стане наистина много опасно. На експериментално ниво вече е доказано, че това е възможно да се случи. Човек може да се зарази с него, като болестта протича много тежко, а вероятността от летален изход е висока, заявява вирусологът Александър Чепурнов пред NOVA.

Единственият начин за борба с вируса е унищожаване на болните птици. В условията на пандемия избухването на птичи грип би довело до екстремно натоварване и дори до срив на здравните системи, отделно икономическите загуби ще са големи. Изправени ли сме пред поредната биологична заплаха? Според Чепурнов „ остава ни единствено да се надяваме, че инфекцията няма да стигне до нас“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Сок от нар подмладява клетките и зарежда с енергия

реклама Снимка pixabay Експертите са доказали, че пиенето на сок от нар дори предпазва от опасни заболявания. Експеримент, проведен върху плодови мухи, показа, че сокът от нар помага да се удължи продължителността на живота на мъжките и женските екземпляри на това насекомо съответно с 18% и 8%. Освен това плодовите …

Новини
Лудогорец с първа победа под ръководството на новия треньор

реклама Кадър видео Диема „Лудогорец“ записа победа в неофициалния дебют на новия треньор Валдас Дамбраускас. Шампионите спечелиха с 2:1 срещу сръбския „Бачка Топола“ на стадион „Риксус Премиум“ в турския курорт Белек. Два гола за успеха вкара Бернард Текпетей (7, 36) , а попадението за съперника отбеляза Станойев (37), съобщава NOVA. …

Новини
Хекимян се успа за работа вчера, причината е алармата на телефона

реклама Кадър видео БТВ “Случвало се е да ставам в последния момент, но за 7 години никога, абсолютно никога не съм закъснявал за ефир. При изключен телефон обаче не е имало как да чуя не само алармата, но и това, че някой ми звъни. Притесних се, но го приемам с …