fbpx

Вирусологът Любомира Гломб: Грипната епидемия предстои

Новини
реклама

Снимка pixabay

Коронавируса измести от полезрението на лекарите останалите вируси, които традиционно циркулират по това време на годината. Очаква се те да се активират през месеците януари и февруари. По оценки на Световната здравна организация 1 млрд. души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 млн. души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип. За сравнение смъртността в Европа, причинена от Ковид-19, надхвърля 550 000.

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и Ковид-19.

„Може би най-голямата съществена разлика между Ковид-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при Ковид-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма 100%“, обясни пред Би Ти Ви вирусологът Любомира Гломб.

От Националния център по заразни и паразитни болести очакват, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове – двете разновидности на грип А – „Свински грип“ и „Хонконг“, и двете на грип Б – „Виктория“ и „Ямагата“.

реклама

Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам.

„Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото“, допълни Любомира Гломб. „Най-добрата профилактика винаги е била ваксината“, каза още вирусологът.

В България в последните години се ваксинират близо 3 процента от населението. В годината на коронакризата обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …