fbpx
Незабавни статии

кадри Нова телевизия

Уникална ситуация се създаде в българския парламент и хвърли в задънена улица не само избора на председател на Народното събрание, но и наблюдатели и журналисти с огромен опит. Виктор Николаев и Мира Иванова от Нова телевизия са сред най-авторитетните водещи и журналисти, но дори и те се оказаха неспособни да обяснят защо избор на председател няма.

външна реклама

„Да започнем с това, което не разбираме“, обяви Николаев. Проточилото се живо предаване от откриването на Народно събрание се превърна в нещо като лекция по конституционно право, в което се изясняваше получилата се ситуация. Объркването беше заради процедурни правила за избора на председател, приети в началото на заседанието, които после се оказаха противоречащи на Конституцията. Така балотажът между Никола Минчев (ПП) и Росен Желязков (ГЕРБ) се оказа недействителен, защото никой не е събрал реално мнозинство.

Асен Агов, бивш депутат и зам.-председател на парламента, който беше гост в студиото, заяви, че в практиката си не е имал такъв случай. Той обаче за изненада, че правилата за избор на председател не са минали първо през правната служба на парламента. В този случай е щяло да стане ясно предварително, че правилата противоречат на основния закон.

„Смятайте, ако това е първото решение на този парламент и то нарушава Конституцията“, коментира Виктор Николаев. Той и Мира Иванова включиха конституционния експерт проф. Плавен Киров. Той пък заговори за „парламентарна шизофрения“ при тези депутати, които или не гласуват, а са в зала, или гласуват „въздържал се“ за председател. Виктор и Мира обаче му напомниха, че третата възможност съществува при всеки избор.

В крайна сметка и професора не можа да каже къде точно е решението с патовата ситуация. Той обаче подчерта, че председателят на Народното събрание се избира задължително на първото му заседание.

външна реклама
Новини
Мария Илиева има рожден ден днес

Снимка инстаграм Днес една от най-обичаните български певици Мария Илиева празнува рожден ден. Талантливата изпълнителка започва да пее от почти 6-годишна възраст. Днес има зад гърба си завидна кариера, работи през годините с много известни български музиканти – Графа, Любо Киров, Криско и още други. Кариерата й стартира като вокал …

БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

error: Content is protected !!