fbpx

Видеокамери свързани с КАТ ще наказват на мига нарушителите в София

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

До няколко седмици стартира система за видеонаблюдение по софийските улици, която ще засича и записва нарушители.

Системата от 440 нови камери ще засили досега съществуващото. Заснетите данни ще се изпращат директно на МВР, където водачите ще бъдат санкционирани, обясни зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев по Би Ти Ви.

Камерите ще записват всичко, което се случва на възловите кръстовища, по маршрутите на градския транспорт, на велоалеите и пешеходните пътеки, отбеляза Кръстев.

Минаването на червено е най-честото нарушение

Преминаването на червен светофар е най-честото нарушение в София и повечето инциденти с пътен травматизъм – 30%, са само по тази причина. Карането в буслентите също все още е масова практика – между 1200 и 1500 нарушители се регистрират месечно. С новите 440 камери буквално всеки, влязъл в буслентата ще получава наказание

Камерите имат оптичен зум с увеличение поне 30 пъти

реклама

Оптичният зум на камерите увеличава поне 30 пъти и на видеото ясно ще се вижда регистрационния номер, модела, цвета и дали водачът е с колан. Това обясни Димитър Петров, директор на „Управление и анализ на трафика“ на Столичната община.

От началото на ноември е в ход пилотният проект „Неприсъствен фиш“ на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). С него екипите на ЦГМ като контролен орган налагат глоби на неправилно паркирани коли без присъствието на водача. Целта е са се изчистят отново улиците и булевардите, където минават колита на градския транспорт, подчерта Кръстев. Досега са глобени над 400 водачи, добави той.

Защо ще се засича и евростандартът на колата

С новите видеокамери ще се регистрира автоматично и евростандартът на дадения автомобил. При обособяването на нискоемисионни зони в центъра, където ще бъде забранено влизането на коли, които са под Евро 4, веднага ще се подава сигнал до МВР и ще следва санкция за водача, обясни Кръстев.

реклама
loading...

След като си плащам данъка в София, ИМАМ право да се движа навсякъде в този град. Ако ще ме ограничават в това ми право, трябва и да ми намалят данъка в границите на разрешеното ми движение! Да не говорим,че по КОНСТИТУЦИЯ не могат да ограничават свободното ми движение!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …