fbpx

Вицепрезидентът Йотова: Съвременните будители са българите, които живеят навън

Новини
реклама

снимка: Фейсбук/Илияна Йотова

„Думата будител няма свой еквивалент в нито един друг език. Често се питаме, кои са съвременните будители. Ето, това са българите, които живеят навън“, това каза Илияна Йотова за БНР по повод инициативата “Будната България“, която насърчава сънародниците ни от общностите в чужбина да покажат връзката си с Родината.

В рамките на кампанията са получени видео писма от десетки градове от Аржентина до Австралия, от Перу, САЩ, Испания, Великобритания, Германия, Унгария, Словения, Словакия, Чехия, Турция, Албания, Молдова, Украйна, Казахстан.

реклама

„Будители са, защото те създадоха танцови състави, направиха известен българския фолклор, българските писатели, българската култура и език. Затова се обръщам към тях и им благодаря“, коментира Йотова в навечерието на 1 ноември.

„В някои от случаите говорим за хора пето-шесто поколение българи зад граница. Когато видите техните материали и чуете гласовете им, остава най-важното усещане – че нацията ни, народът ни, държавата ни ще пребъде. Просто трябва да намерим хората, които да я управляват добре, за да може една огромна част от тези, които са потърсили себе си някъде навън, да се върнат. И ако не те, то техните деца“, каза още вицепрезидентът.

Потенциалът на промяната Илияна Йотова вижда в общите усилия на всички българи. „Аз не смятам, че ние тук сме станали по-малко патриоти, или че не обичаме страната си“, казва тя, сравнявайки отношението към България на българите в страната и извън нея.

„Напоследък съм оптимист, защото виждам едно събудено гражданско общество, което не се примирява вече никак лесно с неуредиците, с липсата на закони, с това, че живеем като народ на най-бедната и изостаналата страна в ЕС. И много разчитам на младите хора. Защото с тази воля и енергия, която те демонстрират, ще накарат и своите връстници отвън да се върнат. Убедена съм в това!“, каза още Илияна Йотова.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си Стою Чонгаров – гайдарят на Валя Балканска

реклама Снимка pixabay Почина известният гайдар Стою Чонгаров от село Бостина. Тъжната новина съобщиха от Гайдарски състав “Петко Войвода“. Той ни напусна на 89-годиша възраст. Самоукият музикант Бай Стою е един от доайените на родопската гайда. Той е част от основателите на „100 каба гайди“. Белобрадият родопчанин винаги бе с …

Новини
Ева Веселинова намекна за връщане в телевизията

реклама Снимка профил инстаграм Ева Веселинова успя да изплува от забравата, тегнеща над нея след Нова телевизия. Половин година след като остана без работа, тя по всяка вероятност ще се пробва в конкурентната bTV, пише в. „Уикенд“. Блондинката бе уволнена от „На кафе“ в края на миналия телевизионен сезон и …

Новини
Васил Божков: Бизнесът е в кома. Въздухът е отровен. Няма вода.

реклама Снимка профил ФБ С отговорите в единственото си интервю за половин година БМБ за пореден път призна участието си в унищожението на държавата. Призна, че той и съучастниците му са погазили Конституцията, унищожавайки компаниите ми, написа Божков в профила си в социалната мрежа. реклама В момента над българите се …