fbpx

Вицепремиерът Марияна Николова: Работим за да подсигурим карантинни хотели

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Идеята е да се използва свободната леглова база на хотелите през зимния сезон, а не да се разкриват полеви болници. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Очакванията за нарастване на броя на заразените и заболелите не е изненада. Здравните власти прогнозирха такава бройка. Въпрос на преценка е как ще спазваме мерките. Всички ние трябва да бъде отговорни като поведение, за да не се достигне до lock down“, посочи тя.
„Според мен трябва да се намери един балансиран подход между това да се спазват мерките и между това хората д имат доходи и да има приходи в бюджета. Трябва въвеждане на плавни мерки, които са според ситуацията и статистиката, която виждаме в момента. Струпването на хора генерира проблема и заразяването, защото вирусът е доста вирулентен и има голяма сила на заразяване, където има струпване“, заяви Николова.
По темата за изказването на президента Румен Радев вчера, с което обвинява правителството в безпомощност относно коронакризата, вицепремиерът заяви: „Категорично не мога да се съглася с позицията на държавния глава. От началото на пандемията правителството предприе спешни мерки, които дадоха ефект в социално-икономическата и медицинската сфера. В този критичен момент на криза диалогът е най-правилният път и предполагам, че балансът ще бъде намерен, защото приоритет е животът и здравето на хората“.

реклама

„Идеята за ползване а карантинни хотели беше предложена от бранша по време на летния сезон. Те предложиха два хотела, но не се наложи те да бъдат ползвани, защото в курортите нямахме заразени. Тук идеята е тези хотели да се ползват за подсигуряване на здравната система и да не се налага да се правят полеви болници. Тези легла ще бъдат ползвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и семейства, които имат нужда от карантиниране.

Това са лица, които се нуждаят от медицинска грижа. Не говорим за контактни лица. Вчера на Консултативния съвет по туризъм тази идея беше приета радушно и се очакваме до края на седмицата да имаме такива места. Принципът на финансиране ще бъде договорен между Министерство на здравеопазването и конкретния хотелиер, а условията къде ще бъдат настанени пациентите се определя от здравните власти. Различни са вариантите. Въпрос на бюджет и на това от колко стаи се нуждаем. Имаме готовност и на големите вериги хотели. Там, където е необходимо да се използват само два етажа например, ще се наемат конкретни помещения“, каза още Николова.
„Говорим за хора, които имат нужда от лечение и спешна медицинска помощ. Идеята е хората да са спокойни и да знаят, че правителството няма да ги остави да не бъдат настанени, ако имат нужда от леглово настаняване. Може един хотел да поеме нуждите на цяла област или да има два – три хотела в едни град като София. Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели. Готовността е потвърдена и от Националния борд по туризъм и от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация“, допълни тя. По думите ѝ в такива хотели ще могат да се настаняват и хора, които са от провинцията, но ще помагат на първа линия за нуждите на здравната система. Тя уточни, че тези хотели са предназначени само за леки случаи на COVID-19.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пенчо Милков, кмет на Русе: Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса

реклама Снимка профил ФБ Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г.С.Раковски”. Работил е …

Новини
Дейвид Култард за Шумахер: Новините не са добри и положението е много тежко

реклама Снимка Schumi_di_GP_Kanada_2011.jpg: Mark McArdle „Запознат съм с настоящото му състояние. Всички се надяваме, че Михаел ще се възстанови. Нещата са такива, каквито са. Трябва на всички да е ясно, че новините не са добри и положението е много тежко“, коментира бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пред „Stats Perform …

Новини
Протест: Такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители

реклама Снимка pixabay 100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници в знак на протест, съобщиха от бранша. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат …