fbpx

Васил Михайлов празнува рожден ден днес

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

На 6 април 1938 г. е роден великият българският актьор Васил Михайлов –  изиграл емблематични роли в киното и театъра.

Роден е в Стара Загора, завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Ролите му в киното и театъра са многобройни – близо 100 на екрана и над 100 в театъра.

външна реклама

Първата му изява на сцената е, когато той е едва на 24 години. Изиграва Боян в „Боян магесникът“ на Кирил Христов, под режисурата на Анастас Михайлов. В киното дебютът му е в „Хроника на чувствата“ на Любомир Шарланджиев.

Работил е от шлосер до директор на театър и депутат (1990). Преди да покаже таланта си като актьор е бил три години шлосер матричар в завод „Светлина“ в родния му град.

Ролята, която му носи най-голяма слава е тази на Петко Войвода в телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“, но запомнящи са още изявите му като Кубрат в „Ханът и империята“, „Тайната вечеря на Дякона Левски“, „Денят на владетелите“, „Краят на песента“, „Приятелите ме наричат Чичо“. Той е и Сюлейман Ага във „Време разделно“.

Носител е на множество български и чуждестранни награди, сред които: „Златен век“ – огърлие на Министерство на културата, „Награда за мъжка роля“ – във филма „Герловска история“ на Десети фестивал на българския филм – (Варна, 1971 г.) и др.

Актьорът отказва „Икар“ за цялостен принос заради липсата на достатъчно грижа от страна на държавата към сценичното изкуство.

През 2019 г. Васил Михайлов е предложен да получи орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Година по-рано получава и наградата „Паисий Хилендарски“, която се присъжда за стимулиране на български творци, свързани с историята и традициите ни от комисия, която по традиция се председателства от шефа на БАН.

„Щастлив съм, че точно тази награда ме споходи“, каза тогава известният актьор. -„Все пак аз още съм на кон, не съм слязъл от коня, благодаря, че навреме ми я давате“, пошегува се той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …