fbpx

Варна се нарежда на трето място в страната по средна годишна работна заплата

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Средната брутна годишна работна заплата в област Варна за 2019 г. е 14 282 лв., при 15 209 лева средно за страната.

По размер на средната работна заплата за 2019 г. област Варна е на трето място спрямо другите области в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 21 040 лв. и София – 14 586 лв., а най-ниско в област Благоевград – 9 810 лева, съобщават от Териториално статистическо бюро-Североизток за Moreto.net.

 

В сравнение с 2018 г. средната работна заплата в област Варна нараства с 9.8%, в обществения сектор – с 11.8%, а в частния сектор – с 9.1%.

Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2019 г. на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Варна показват, че средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 153 399, което представлява 6.6% от общия брой на наетите в страната.

В сравнение с 2018 г. броят на наетите намалява с 653 души. или с 0.4%. Намаление се наблюдава в десет от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Транспорт, складиране и пощи“ (6.9%), „Добивна промишленост“ (6.2%) и „Операции снедвижими имоти“ (4.1%).

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности – най-значително в „Административни и спомагателни дейности“ (5.7%) и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (5.1%).

реклама

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Преработваща промишленост“ – съответно 18.7 и 12.8%.

По брой наети лица по трудово и служебно правоотношение област Варна заема трето място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в областите София (столица) – 768.5 хил. и Пловдив – 222.2 хил., а най-малък в област Видин – 15.7 хиляди.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 15.6%, „Култура, спорт и развлечения“ – с 15.4% и „Други дейности“ – с 14.5%.

Икономическите дейности с най-високо средногодишно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през 2019 г. са:

– „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 25 735 лева;

– „Финансови и застрахователни дейности“ – 22 810 лева

– „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 20 178 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:

– „Други дейности“ – 9 277 лева;

-„Хотелиерство и ресторантьорство“ – 11 068 лева;

– „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 11 169 лева.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Корнелия Нинова празнува рождения си ден в истинска зимна приказка

реклама снимка: Фейсбук/Корнелия Нинова Корнелия Нинова показа във Фейсбук как празнува рождения си ден. Тя е родена на 16 януари 1969 година. Без да уточнява къде точно, лидерката на БСП избра да празнува сред красив зимен пейзаж. Дори и в гората обаче тя бе затрупана с добри пожелания от своите …

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …

Новини
Първата ваксинирана с новата одобрена ваксина: Независимо от всичко ще продължа да спазвам мерките

реклама кадър bTV Със спазване на мерките успях да се опазя и да не се заразя, когато съпругът ми беше болен от коронавирус. Ще продължа да ги спазвам, независимо, че ми е поставена ваксина. Това заяви по bTV старша акушерка София Йорданова, на която бе поставена първата ваксина на Moderna …