fbpx

Ваксината на Pfizer/BioNTech ще струва 15 евро, но България няма договор с тях

Новини
реклама

Снимка pixabay

Ваксинирането ще излезе около 20-31 евро за европеец, понеже трябва да се поставят две дози. Освен това ще се добавят разходи за транспорт и съхранение на ваксините.

Европейският съюз се е съгласил да плати по 15:50 евро за доза от очакващата одобрение ваксина срещу коронавируса на компаниите Pfizer и BioNTech и 10-12 евро за продукта на CureVac, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на официален източник, участващ в преговорите, пише Дневник.

България няма договор за нито една от двете разработки и никоя страна от ЕС не е длъжна да купува нещо извън конкретните си договори независимо какво е договорила Европейската комисия. Но вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че „се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура“. Думите му, цитирани от правителствената пресслужба, предполагат, че той говори за подготовка България да купи ваксини на Pfizer/BioNTech, които трябва да се съхраняват при температури над минус 70 градуса.

Германската CureVac, с която Европейската комисия сключи договор тази седмица, твърди, че нейният продукт се съхранява до 3 месеца в обикновен хладилник при температура около +5 градуса и запазва качествата си до 24 часа, ако се остави на стайна температура.

И двете разработки са основани на технологията за т.нар. информационна РНК, която досега не е лицензирана и до пазара не е стигала подобна ваксина. Въпреки това създателите съобщават за ефективност над 90% и готовност да доставят първите дози в началото на 2021 г. Посочените ексклузивно от „Ройтерс“ цени означават, че страните от ЕС може да платят на трите компании близо 9 млрд. евро за 525 млн. дози.

реклама

Споразумението с Pfizer/BioNTech е за 200 милиона бройки, т.е. за 3.1 млрд. евро, които може да се увеличат до 4.65 млрд. евро, ако се задейства и условието за още 100 милиона дози. За CureVac споразумението е за 225 милиона дози плюс 180 милиона под условие (и вероятна цена от 12 евро) за допълване на поръчката, като първите количества трябва да бъдат доставени до края на март и общата сума за 405 млн. дози се очертава да е 4.05 млрд. евро.

Тези параметри за цените досега не са били разкривани и ако се окажат верни при окончателните сделки, това означава, че ЕС плаща по-малко, отколкото САЩ. В споразумението влиза и обезщетение за страните от ЕС, ако компаниите пренасочат към САЩ първите си количества.

По-ниските цени в ЕС за тази ваксина се обясняват и с финансовата помощ, която съюзът оказва на германската BioNTech. За да си осигури тази ваксина, ЕС е направил предварително плащане, което не подлежи на връщане. Размерът му не се разкрива, но официални лица казаха за „Ройтерс“, че сумата е в рамките на 700 милиона евро. Използването на тази сума е под условие – ако договорените дози бъдат пренасочени към САЩ, двете компании трябва да върнат половината от тези стотици милиони евро.

През юли администрацията на президента Доналд Тръмп договори с Pfizer цена от 19.5 долара на доза за първите 100 милиона бройки и условни още 500 милиона, но доставени при условия, по които тепърва ще се преговаря. В сряда Pfizer и BioNTech казаха, че ако получат спешно одобрение, могат да изпратят първите дози преди Коледа.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Над 1300 души погрешно уведомени, че са с коронавирус

реклама Снимка pixabay Над 1300 души във Великобритания са били погрешно уведомени, че резултатите им от тестове за коронавирус са положителни заради лабораторна грешка, предаде Ройтерс, цитиран от Струма. Тестовете са били проведени между 19 и 23 ноември. Проблем с партида химикали за тестване обаче е довел до недостоверни резултати, …

Новини
1
Борисов: Успешен политик съм, но личният ми живот е провал

реклама Снимка профил ФБ „Въпреки всичко, в този случай трябва да се възхищавам на извършителите колко добре са го подредили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери …

Новини
София, Варна и Бургас водят в статистиката по заразявания

реклама Снимка pixabay През последното денонощие у нас има нови 1792 регистрирани случаи на коронавирус при направени общо 4 928 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са починали 69 души, като така общият брой на починалите от инфекцията у нас става 3 749. Излекуваните …