fbpx

В САЩ започва ваксинирането с ваксината на Pfizer срещу COVID-19

Новини
реклама

Снимка pixabay

Ваксинирането може да започне до дни, в зависимост от това колко бързо администрацията ще подпише препоръките на комисията. 17 съветници гласуваха „за”, 4 „против” и 1 „въздържал се”, че ваксината на Pfizer и нейния германски партньор BioNTech изглежда безопасна и ефективна за спешна употреба при възрастни и младежи на 16 и повече години.
Одобрението беше дадено въпреки проявата на алергични реакции при двама души, ваксинирани по-рано тази седмица във Великобритания, която стана първата държава, започнала да прилага ваксината на Pfizer-BioNTech, съобщи „Сабах”, цитирани от БГНЕС.

Независимо от всички останали неизвестни, при спешен случай „въпросът е дали знаете достатъчно“, каза членът на специализираната комисия д-р Пол Офит от Детската болница във Филаделфия, според когото потенциалните ползи от ваксината надвишават рисковете.

реклама

Независимият преглед от неправителствени експерти по разработване на ваксини, инфекциозни болести и медицинска статистика се счита за критичен за повишаване на доверието на американците в безопасността на ваксината, разработена с голяма скорост по-малко от година след идентифицирането на вируса.

От Pfizer съобщиха, че до края на декември за САЩ ще бъдат произведени около 25 милиона дози от двукратната ваксина. Първоначалните доставки ще бъдат ограничени и запазени предимно за здравни работници и обитатели на домовете за възрастни. Следващи ще бъдат представители на други уязвими групи, като постепенно медикаментът стане широко достъпен при поискване – нещо, което вероятно няма да се случи до пролетта.

Експертите смятат, че най-малко 70% от населението на САЩ ще трябва да бъде ваксинирано, за да се постигне стаден имунитет, т.е. точката, в която вирусът ще може да бъде контролиран. Това означава, че може да минат няколко месеца, преди нещата да започнат да се нормализират и американците да свалят маските си.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …