В нощта на сблъсъците в София Бенотова записала признание: „Катуница помниш ли я? Ние сме оттам“

Новини
реклама

кадри: Фейсбук/Miroluba Benatova

„Онази вечер бях на първия ред пред сградата на Партийния дом. Още в 21 часа там имаше ясно различима група от агитките, които без да ги питам, споделиха пред телефона ми: „Катуница помниш ли я? Ние сме оттам. След малко ще стане интересно“, това разкри журналистката Миролюба Бенатова във Фейсбук. Тя продължава разказа си за сблъсъците така:

„Питах един от Триото, защо не призоват полицията към действие за отстраняване на тази група и защо не ползват микрофона да призоват за ненасилие. Отговорът беше, че не е ясно как би се приело посланието.
Останах отпред. Снимах. Започна канонадата от бомбички, придружени от стандартните рефрени за Ушев.
И както в Катуница, полицията необяснимо прояви пасивност. Остави групата да се изразходи.
Зад ъгъла имаше хиляди протестиращи, които нямаха нищо общо с тази проява, театър или както искате го наречете.
Час по-късно „групата“ вече беше разпръсната сред множеството и започна погромът с хвърляне на предмети, бутилки и бомбички.
Вече нямаше как провокаторите да бъдат задържани, без сблъсък с обикновените протестиращи. А и тази мазня даде възможност на реалните извършители да избягат.
За публиката от екраните остана усещането, че това е протестът. На другия ден погромът бе ползван за алиби на властта.
Всички овластени подмениха реалността с акцента върху агитките.
„Това не сме ние“, крещеше един от хилядите, който се опитваше да накара представител на Триото да призове по микрофона за спиране на насилието. (има го в едно от видеата ми)
Неговият глас не трябваше да бъде чут.
„Това не сме ние!“ беше истинският вик на протеста.
Няма отговор на въпроса защо полицията не предотврати погрома.
Остава убеждението, че всичко случило се, е било по план.
Затова разбирам изказването на главния секретар на МВР, че полицаите са си свършили работата перфектно.
В ареста няма нито един хулиган.“

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
КНСБ: Предлагаме промени, с които минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1440 лева

реклама Снимка pixabay КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите. …

Новини
1
„Интерпол“ издирва 16-годишно момиче от Варна

реклама Снимка Interpol Интерпол издирва с жълта бюлетина 16-годишната Евгения Севдова Любенова от Варна, научи Moreto.net. Според информацията на международната организация момичето е видяно за последно на 18 септември във Варна. Общо 15 са българчетата, които се издирват с жълта бюлетина на международната полицейска организация „Интерпол“. Децата, посочени в списъка, …

Новини
Лош материал, тулупи, мисирки, ходи пеша. Как ни говорят политиците?

реклама Кадър Bulgaria ON AIR Смяна на чипа, лош материал, дебили, тулупи, мисирки… Неведнъж политиците си позволяваха обидно отношение или квалификации по адрес на определен кръг от обществото или целия народ. Последно – председателят на парламента Цвета Караянчева призова протестиращите да не се движат по магистралите или с метрото, ако …