В Европа обмислят съкратено работно време

Новини
реклама

Снимка: pixabay

Заради коронакризата в Германия, Франция и Австрия се води дебат за съкращаване на работното време, предават агенциите. Целта е да се запазят работни места.Пандемията от коронавирус разпали дебата в Германия за 4 дневна работна седмица, което би помогнало за запазване на работни места по време и след икономическия шок. До юли безработицата в страната нарасна на 6.4 на сто, при рекордно ниските 5% преди коронакризата. Въпроса повдигна председателят на влиятелния синдикат на заетите в металообработващата промишленост IG Metall Йорг Хофман. Министърът на труда Хубертус Хайл пък даде да се разбере, че е отворен за подобни промени, пише Крос.

„Намалени часове с известна компенсация на заплатите може би е подходяща мярка“, каза той тази седмица. „Такъв ход може би е отговорът на структурните промени, които засягат сектори като автомобилната индустрия, която е изправена пред „дигитално ускорение заради пандемията“, коментира Йорг Хофман пред „Зюддойче цайтунг“. При тези, които са с по-кратка работна седмица, намаляването на заплатите трябва да се държи под контрол, за да не доведе до спад на покупателната способност, предупреди обаче той.

През 1995 г. IG Metall спечели 35-часова работна седмица. През 2018 г. профсъюзът извоюва право служителите да избират да работят само 28 часа на седмица за две години, като има само ограничено намаляване на заплащането. Последното предложение на профсъюза е подкрепяно от 60% от германците, според социологическо проучване на YouGov.

Работодателите обаче са скептични. Преминаване към по-кратка работна седмица само ще влоши „огромния производствен шок“, коментира директорът на работодателската федерация BDA Щефен Кампетер. Въпреки това големи германски компании като Bosch и Daimler вече въведоха схеми за намаляване на работните часове. Дискусиите за подобни действия продължават в Continental и Airbus.

Това обаче удря и служителите – през 90-те години, когато „Фолксваген“ въведе четиридневна работна седмица за някои служители, за да спаси 30 000 работни места под риск, засегнатите трябваше да приемат 10% съкращаване на заплатите. Ръководителят на човешките ресурси в Daimler Вилфред Порт смята, че в момента – при тежкото положение в автомобилната индустрия, няма да е уместно и икономически изпълнимо да се въведе 4-дневна работна седмица.

Във Франция също дискутират възможност за намаляване на работните часове, а Австрия беше предложен план от опозицията за намаляване на работното време с 20%, паралелно с намаляване на нетната заплата с 5%. От години Международната организация на труда предлага въвеждане на 4 дневна работна седмица, което насърчава заетостта и увеличава производителността на труда. В Швеция отдавна бяха въведени подобни експериментални работни смени, а отскоро за съкратено работно време са говори и във Финландия.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …