fbpx

В Европа обмислят съкратено работно време

Новини
външна реклама

Снимка: pixabay

Заради коронакризата в Германия, Франция и Австрия се води дебат за съкращаване на работното време, предават агенциите. Целта е да се запазят работни места.Пандемията от коронавирус разпали дебата в Германия за 4 дневна работна седмица, което би помогнало за запазване на работни места по време и след икономическия шок. До юли безработицата в страната нарасна на 6.4 на сто, при рекордно ниските 5% преди коронакризата. Въпроса повдигна председателят на влиятелния синдикат на заетите в металообработващата промишленост IG Metall Йорг Хофман. Министърът на труда Хубертус Хайл пък даде да се разбере, че е отворен за подобни промени, пише Крос.

„Намалени часове с известна компенсация на заплатите може би е подходяща мярка“, каза той тази седмица. „Такъв ход може би е отговорът на структурните промени, които засягат сектори като автомобилната индустрия, която е изправена пред „дигитално ускорение заради пандемията“, коментира Йорг Хофман пред „Зюддойче цайтунг“. При тези, които са с по-кратка работна седмица, намаляването на заплатите трябва да се държи под контрол, за да не доведе до спад на покупателната способност, предупреди обаче той.

външна реклама

През 1995 г. IG Metall спечели 35-часова работна седмица. През 2018 г. профсъюзът извоюва право служителите да избират да работят само 28 часа на седмица за две години, като има само ограничено намаляване на заплащането. Последното предложение на профсъюза е подкрепяно от 60% от германците, според социологическо проучване на YouGov.

Работодателите обаче са скептични. Преминаване към по-кратка работна седмица само ще влоши „огромния производствен шок“, коментира директорът на работодателската федерация BDA Щефен Кампетер. Въпреки това големи германски компании като Bosch и Daimler вече въведоха схеми за намаляване на работните часове. Дискусиите за подобни действия продължават в Continental и Airbus.

Това обаче удря и служителите – през 90-те години, когато „Фолксваген“ въведе четиридневна работна седмица за някои служители, за да спаси 30 000 работни места под риск, засегнатите трябваше да приемат 10% съкращаване на заплатите. Ръководителят на човешките ресурси в Daimler Вилфред Порт смята, че в момента – при тежкото положение в автомобилната индустрия, няма да е уместно и икономически изпълнимо да се въведе 4-дневна работна седмица.

Във Франция също дискутират възможност за намаляване на работните часове, а Австрия беше предложен план от опозицията за намаляване на работното време с 20%, паралелно с намаляване на нетната заплата с 5%. От години Международната организация на труда предлага въвеждане на 4 дневна работна седмица, което насърчава заетостта и увеличава производителността на труда. В Швеция отдавна бяха въведени подобни експериментални работни смени, а отскоро за съкратено работно време са говори и във Финландия.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …