fbpx

В битката с Ковид-19: Мъж дари кръвна плазма рекордните 8 пъти

Новини
реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

Всички 8 пъти, в които той е дарявал плазма, не са били по зов на негов познат или близък в нужда.

В България засега няма недостиг на плазма за помощ на заразени с Ковид-19. Такъв имаше при втората вълна в края на миналата година. Тогава се отправиха призиви за даряване и дори се разшири кръгът от хора, които могат да го направят.

Днес проблем няма. И то благодарение на хора като 38-годишния Станислав Захариев, който дарява плазма рекордните осем пъти. Какво стои в основата на решението му?

„В средата на октомври преминах през Ковид-19. Почти не го усетих, за няколко часа минаха симптомите. Всички пъти, в които съм дарявал плазма, е било само по мое желание“, каза Станислав в ефира на „България сутрин“.
Той сподели, че имало хора, които са били в нужда от плазма, и се е отзовал.

„Дарявал съм кръв, но само при мои познати, които са имали нужда от операции. За първи път масово дарявам кръвен продукт, но мисля да продължа и да не спирам. Така съм възпитан – ако мога да помогна на някого, да го направя“, добави Станислав Захариев.

Мъжът разказа и част от процедурата по даряване на кръвна плазма. При първото ходене се правят тестове за болести и антитела.
„Трябва да минат седмица или десетина дни от предното даряване. При мен процедурата върви много леко, не съм имал никога замайване. Машината ти изтегля количество кръв, превърта я, изкарва плазма частиците, които трябват, и я връща обратно“, добави Станислав в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

„Има хора, които са дарявали и 4-5-6 пъти. Сигурен съм, че има още десетки хора, които биха направили също 8 дарения. 8 пъти е максималният допустим брой пъти за една календарна година. Коментирахме с докторите, че другият много нужен продукт е тромбоцити, процедурата се нарича тромбофереза и мисля да продължа с нея. Надявам се все повече хора да ходят да даряват, защото сме на едно от последните места в Европа по безвъзмездно даряване на кръв“, допълни Станислав Захариев.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Баба Марта носи куп изненади, между – 7 и до 27 градуса през месеца

реклама Снимка pixabay Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса. Тази година се очаква средната месечна …

Новини
Гонг: Вили Вуцов е фаворит за треньорския пост в Ботев (Враца)

реклама Кадър видео Нова ТВ Велислав Вуцов е фаворит да смени Тони Здравков на треньорския пост в Ботев Враца, твърди Гонг. Отборът натрупа 8 поредни загуби и в клуба са решили да направят промяна, за да се спре пропадането. Врачани вече са 13-и в класирането, само на две точки от …

Новини
Дават ни на ЧСИ ако не платим за паспорт на жилището, сумата за който е от 100 до 500 лв

реклама Изображение гугъл мапс Единици са старите жилищни кооперации с издаден технически паспорт, а през тази година процесът трябва да бъде завършен. В същото време обаче има и обществени сгради, за които такива документи все още не са издадени, така и за тях ще трябва да се активира обследването. От …