Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите

Новини
реклама

Снимка pixabay

С подписания в петък анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. се увеличават средствата за здравеопазване. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, съобщи Инвестор.

Анексът предвижда увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, както и допълнителни 20 лв. към всяка пътека за тестове за COVID-19. Цената на клинична пътека за коронавирус се увеличава на 1200 лв.

Повишават се и цените за личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и за дентална помощ. Фармацевтите също ще получат по 10% повече за обработка на рецепти за лекарства по НЗОК.

За всички лечебни заведения цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с 20 лв., като мярката ще има устойчив характер, каза здравният министър.

В първичната извънболнична медицинска помощ се залага увеличение на всички дейности от 1 август до 31 декември средно с 10%.

Също така с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, допълни министърът.

За денталната помощ също ръстът е с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания.

Промените за денталната помощ влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те са средно 10% на всички дентални дейности без протезите, съобщи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Предвижда се и изплащане до края на годината неразплатена дейност в рамките на бюджета на НЗОК за 2020 г. Средствата за изплащане на надлимитната дейност на болниците ще дойдат от икономиите от бюджета на НЗОК.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че на този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс: Управляващите се подготвят за служебна победа

реклама Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това обяви държавният глава в обръщение към народа предаде репортер на Novini.bg. Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите …

Новини
1
Борисов: Ще се пенсионирам от политиката като видят магистрала „Хемус“

реклама Кадър видео в. Сега Бойко Борисов не подава оставка, но не работи и като премиер, а като шофьор на джипка, пратен да надзирава строителството. Откъсна се от реалността и остана във времената, в които като бащица обикаля, дава благословия и събира овации. Превърна се в застаряваща певица, която разчита …

Новини
Стоичков пуска своя марка суджук

реклама Лого 8hristo.com Единственият българин носител на „Златна топка“ представи своята марка по впечатляващ начин. Логото на Камата съвсем естествено включва емблематичния за него №8 под който мина кариерата му в ЦСКА, „Барселона“ и националния отбор. Затова за гостите не бе изненада да видят на презентацията специално изработени суджуци под …