fbpx

Увеличават се предприятията, които обявяват несъстоятелност

Новини
реклама

Снимка pixabay

От регистъра на Агенцията по вписванията се вижда, че през юни-юли 2020 г. нараства броят на предприятията, обявени в несъстоятелност, като през юни тази година те са 62 при 42 за същия месец на предходната година, а през юли 2020 г. – 70 при 53 през юли 2019 г. Това е един от акцентите в анализа на Българската стопанска камара /БСК „Отражение на COVID-19 върху икономиката в числа“, който е базиран на публични данни на различни институции. Анализът е оповестен на интернет страницата на работодателската организация, пише novini.bg.

По данни на НСИ през юли общият показател на бизнес климата се покачва спрямо предходните три месеца, но още е далеч от предкризисните нива, след като през април отбеляза спад със 17,7 на сто, посочва БСК.

По данни на Министерството на финансите, като цяло, се подобрява фискалната дисциплина на бюджета – просрочените задължения към Централното правителство и осигурителните фондове намаляват, но се увеличават задълженията към общините.

Данните на МФ за изпълнението на Държавния бюджет показват, че приходите от корпоративен данък намаляват с 18,7 на сто през юни 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. Сериозно намаление се отчита също при приходите от мита (-9,2 на сто) и акцизи (-10,6 на сто), както и от ДДС (-6,2 на сто). Нарастват единствено приходите от данъците върху доходите на физическите лица (4,5 на сто) и от осигурителни вноски (4 на сто), както и от данъците върху застрахователните премии (8,6 на сто). С 36,4 на сто нарастват и приходите от помощи, основно благодарение на европейските антикризисни програми.

Бюджетното салдо силно се влошава, основно за сметка на намаления бюджетен излишък (-65 на сто), при паралелен трикратен ръст на излишъка по европейските програми (340 на сто).

Фискалният резерв намалява с 15,5 на сто – от 11,7 на 9,9 млн. лв.

По данни на БНБ, през второто тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на годината БВП намалява с 9,8 на сто, а спрямо същото тримесечие на предходната година – с 8,2 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази година потребителските цени намаляват с 1,4 на сто, но спрямо същия период на 2019 г. е налице ръст от 1,6 на сто. И цените на производител намаляват (-4,6 на сто), като по-голямо е намалението за външния пазар (-6,2 на сто) и по-малко за вътрешния (-3,5 на сто).

реклама

С 13 на сто намалява промишленото производство спрямо същия период на предходната година.

Нетните вътрешни активи намаляват, като се увеличават вземанията от бюджета, от домакинствата и от неправителствения сектори.

Намаляват парите в обръщение и нарастват депозитите, което според БСК е типично прокризисно поведение.

Покачват се лихвените проценти – повече при краткосрочните кредити.

Отрицателното търговско салдо нараства спрямо същия период на предходната година с 9,7 на сто, като с по-голям процент (-11,9 на сто) намалява вносът, докато износът намалява със 7,5 на сто.

Преките инвестиции се запазват на едни от най-ниските нива за последните 20 години и са в размер едва на 263 млн. лв. през второто тримесечие на 2020 г. Нарастват лошите и преструктурирани кредити.

Спрямо същия месец на миналата година, в края на юни 2020 г. наетите намаляват със 111.5 хил., или с 4.7 на сто. Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 48.8 хил. Спрямо същото тримесечие на 2019 г., през второто тримесечие на 2020 г. ръстът на работните заплати е с 6.1 на сто. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6.9 на сто, а в частния – с 5.8 на сто.

През юни 2020 г. спрямо същия месец на предходната година броят на българите, пътували в чужбина, намалява с 60 на сто, а на чужденците, посетили страната ни – със 75 на сто. Реализираните нощувки през юни 2020 г. намаляват на годишна база с 88 на сто, в т.ч. реализираните нощувки на чужденци у нас са 96 на сто по-малко. Сходни са и намаленията при приходите от нощувки – 89 на сто по-малко спрямо юни 2019 г., в т.ч. на чужденци – 96 на сто.

Анкета на НСИ сред нефинансовите предприятия показва, че приходите от продажби продължават да намаляват или остават без промяна, като едва 18,4 на сто от анкетираните мениджъри декларират ръст в продажбите.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …