fbpx

Умора, задух и тревожност остават най-дълго след преболедуване от Ковид

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Докато тежкият COVID-19 инфектира белите дробове на пациентите – оставяйки много хора с дълготрайни проблеми с дишането – проучванията показват, че вирусът атакува и други органи, което води до различни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания и хронично възпаление.

Един на всеки трима пациенти, хоспитализирани с COVID-19, страда от дълготрайни здравословни проблеми, включително проблеми с множество органи и влошено психично здраве според преглед на проучвания, разглеждащи трайното въздействие на болестта, съобщава БГНЕС.

външна реклама

Публикуван в списанието „Nature Medicinе“ днес, прегледът разглежда честотата на симптомите сред преболедували COVID-19 с дълготрайни последици, като най-често срещаните от тях включват умора, задух, тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство. Авторите на изследването казват, че данните сочат към недооценена спешна здравна ситуация, която правителствата трябва да проучат по-отблизо и да намерят начини за управление.

„Предвид милионите хора, заразени със SARS-CoV-2 в световен мащаб, дългосрочните разходи за физически, когнитивни и психически аспекти на здравето все още предстои да бъдат разгледани“, каза водещият автор Картик Сегал, онколог в Бостънския институт, пред АФП.

 

Сегал и колегите му прегледали девет дългосрочни проучвания от Европа, САЩ и Китай и установили, че част от пациентите съобщават за множество проблеми с органите месеци след изписването им от болница. Като цяло те открили, че 30% от изследваните пациенти съобщават за поне един симптом като умора, задух и психиатрични състояния.

Проучване в Италия сред 143 пациенти установило, че почти 90% съобщават за продължителни симптоми 60 дни след като са се възстановили от първоначалната инфекция с Covid-19. Най-честите симптоми са умора (53,1%), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) и болки в гърдите (21,7%). Общо повече от половината от пациентите са имали множество симптоми два месеца след напускане на болницата.

Три проучвания от Франция, Великобритания и Китай показват, че между 25-30 процента от пациентите съобщават за нарушения на съня седмици след възстановяване от Covid-19 и приблизително 20% от пациентите са съобщили за загуба на коса, според резултати от множество проучвания.

Резултатите по отношение на психичното здраве може би са еднакво тревожни. В група от 402 оцелели в Италия един месец след като са били хоспитализирани, 56% са с поне едно психиатрично състояние като ПТСР, депресия или тревожност. Авторите казват, че около 30% от пациентите са развили ПТСР след хоспитализация с Covid-19.

Сегал се надява изследванията да алармират, че просто оцеляването от Covid-19 не е непременно задоволителен здравен резултат.

„Въпреки че предотвратяването на смъртни случаи остава най-важната цел, също така е важно да се признае многоорганната заболеваемост от COVID-19,“ каза той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Изправи се! Мутри вън!“ иска комисия за полицейското насилие на протестите лятото

външна реклама Кадър идео БНТ „Изправи се! Мутри вън!“ от тази сряда започват събиране на подписи за създаване на парламентарна комисия „за разследване на полицейско насилие“ по време на летните протести през 2020 г., съобщи адвокат Николай Хаджигенов на пресконференция на формацията в кулоарите на парламента, пише Евроком. По време …

Новини
Откриха мъртъв 37-годишен мъж в дома му в Бургас

външна реклама Чуха се ужасяващи писъци, после разбрахме, че жената е намерила сина си мъртъв, разказват съседите. 37-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в жк „Славейков“. Трупът на младия бургазлия е намерен от майка му късно снощи, научи Флагман.бг. „Чуха се ужасяващи писъци, после разбрахме, че жената е …

Новини
Почивните дни по Великден и през Май

външна реклама Пиксабей По повод Великден почиваме 4 дни (от петък до понеделник) от 30 април до 3 май включително. Празникът бележи края на Великденските пости, които започват от понеделника след Сирни Заговезни. Ето и кога са другите почивни дни през 2021 година. външна реклама Тъй като съботата преди Великден …