fbpx

Училищата ще решават за безплатната почивка на децата през лятото

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Туроператорите могат вече да кандидатстват пред училищата за организирането на безплатните почивки за деца по програмата на правителството. Чрез тази програма 30 хиляди ученици и техните педагози ще бъдат изпратени на почивка. Министерството на образованието ще приема заявки до 31 юли.

Процедурата започва, след като Министерският съвет прие Националната програма „Отново заедно“. Тя е на стойност 15 милиона лева от държавния бюджет. Целта е да се подкрепи туристическият бизнес, а децата да се върнат към социализацията си след продължителните периоди на дистанционно обучение, съобщава БНР.

външна реклама

 

Правителството определи по 500 лева на дете за безплатните почивки на учениците. Около тази сума варират и цените на пакетите за летните лагери, предлагани от туроператорите.

Всеки туроператор съобразно програмата си търси база, където може да я реализира, уточнява Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, специализирана в детските и младежки пътувания. Според нея по-лесно биха се справили с конкуренцията туроператори, които вече имат натрупан опит в детския туризъм.

Идеята сама по себе си е добра и малко ни връща към времето на т.нар. социален туризъм, отбелязва Аспарух Мачирски, собственик на фирма, която също е специализирана в детския отдих.

Сред въпросителните Мачирски посочва критериите как ще бъдат определяни децата. „И си представете от едно училище със 150 деца, като отидат 30 деца, какво ще се случи. Другите 120 как ще се чувстват?“

За него по-оптималният вариант е сумата за едно дете да бъде трансформирана в еднодневни екскурзии на класа по региони, включително с родители.

Докато е на зелено училище, учителят е 24 часа с децата и стремежът да се компенсират малките командировъчни е допринесъл за опорочаването на ученическия туризъм, смята Аспарух Мачирски.

„Защото в един момент не се гледа качеството на услугата, а започва да се гледа размерът на комисионната и размерът на командировъчните. Смятам, че учителят трябва да получи коректно заплащане за тази отговорност, 24-часова, но тя, на този етап не е нормално решена.“

На този фон какъв е интересът на родителите към платените детски лагери и други форми за отдих на децата през ваканцията?

Според Свидна Динева интересът е съпоставим с този от предпандемичната 2019 година, „когато всичко се случваше нормално в една нормална среда и обстановка“.

Цари мали град Снимка: БГНЕС

Тази година интересът се фокусира върху лагери, които да съчетават полезното с приятното, например езиковите или математически лагери.

„Скаутски, приключенски лагери – всичко онова, което дава допълнителни емоции, компетентности и познания, са интересни за родителите. Гледат да осмислят лятото на децата си по най-пълноценен начин“, коментира Динева.

Има завишение на цените както от страна на местата за настаняване, така и от страна на туристически обекти, които са променили входните си такси, отбелязва Свидна Динева.

„Около 10% е завишението на цените.“

Повече по темата ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …