fbpx

Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

Новини
реклама

Снимка pixabay

„Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества.

Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress и EurekAlert, цитирани от Риа Новости, пише Дарик.

Според д-р Флориан Шмид имунната система произвежда почти безкраен брой различни антитела, но малко от тях могат да победят коронавируса.

Както обясни ученият, първоначално повърхностният протеин SARS-CoV-2 се инжектира с антитела от алпака и лама, а имунната система възпроизвежда антитела към него.

В допълнение към сложните антитела, алпаките и ламите също възпроизвеждат по-опростени версии на тези съединения, които могат да служат като основа за нанотела.

Няколко седмици по-късно изследователите вземат кръвни проби от животните, от които вадят генетична информация за произведените антитела и идентифицират онези елементи, които разпознават протеина на коронавируса.

„Общо получихме десетки антитела, които бяха анализирани допълнително“, каза д-р Пол-Алберт Кьониг, водещ автор на изследването и ръководител на отдела за нанотела в Медицинския факултет на Университета в Бон.

Клониращият протеин е от съществено значение за инфекцията, припомни Кьониг: той действа като велкро, с който патогенът се прикрепя към клетката. След това велкрото променя структурата си, изхвърляйки компонент, важен за прикрепването, и посредничи за сливането на вирусната обвивка с клетката.

„Нанотелата също предизвикват тази структурна промяна, преди вирусът да се срещне с целевата си клетка. <…> Промените вероятно ще бъдат необратими. Следователно вирусът вече не може да се свързва с клетките и да ги заразява“, обясни ученият.

Освен това изследователите се възползваха от още едно важно предимство на нанотелата: тяхната структура позволява образуването на молекули с висока ефективност.

Един от авторите на изследването, Мартин Хелбърг, обясни, че нанотелата се свързват с два различни участъка на коронавирусния протеинов пик. Тази опция помогнала да се блокира способността на вируса да се разпространява между човешките клетки.

В допълнение, комбинираната версия на нанотела работи и с мутирал вирус.

„Следователно рискът вирусът да стане устойчив на тези комбинирани нанотела е изключително малък“, отбеляза ученият. Хелбърг предположи, че нанотелата могат да бъдат превърнати в лекарство, освен да бъдат част от ваксина срещу коронавирус.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
В сравнение с преди 10 години: Българите днес ядат по-малко хляб и повече свинско

реклама илюстрация Pixabay Българите днес ядат много по-малко хляб, отколкото преди 10 години, но слагат на трапезата си повече свинско месо, плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт за потреблението на храни и напитки от домакинствата през последното десетилетие, пише Ретро. През 2010 г. сме изяли средно по …

Новини
През нощта започва застудяване, идват дъждове и ветрове

реклама През нощта в по-голямата част от страната облачността вече ще е значителна, в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, на отделни места в Предбалкана и североизточните райони ще е примесен със сняг. Минималните температури ще са м/у минус 2° и +3°, в София около нулата, предаде …

Новини
Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 в Банско

реклама илюстрация: Pixabay Българският скиор Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 на състезанията в Банско. Гигантският слалом бе спечелен от хърватин, а Попов не успя да се класира за втория манш, предаде FrogNews. В надпреварата, част от Световната купа по ски алпийски дисциплини, участие взеха едни …