Учени след ново изследване: Цивилизацията ни ще стигне до „необратим крах“ за по-малко от век

Новини
реклама

източник: НаукаOFFNews

илюстрация: Pixabay

Ново проучване на физици теоретици представя наистина ужасяващи числа. Резултатите от мащабното изследване показват, че ако човешкото общество продължи да се движи в същата посока, цивилизацията под формата, в която я познаваме сега, ще стигне до „необратим крах“ след няколко десетилетия.

Резултатите от изследванията, публикувани в Scientific Reports, са модел за нашето бъдеще. Работата се основава на данни за текущите проценти на обезлесяване и използването на други ресурси на планетата. Учените казват, че дори най-оптимистичните прогнози показват 90% вероятност от катастрофа.

Физиците от Института Алън Тюринг и университета Тарапаки прогнозират, че последните гори на Земята ще бъдат унищожени някъде между 100 и 200 години. В комбинация с глобалните промени в населението и потреблението на ресурси това е невероятен удар за човечеството. В светлината на това учените казват, че обществото, каквото го познаваме, може да престане да съществува в рамките на следващите 20 до 40 години.

Има добра новина, изследователите отбелязват, че от глобална гледна точка процентът на обезлесяването всъщност се забавя през последните години. Въпреки това темповете все още са твърде големи и продължават да нанасят вреди, тъй като новозасадените дървета не могат да защитят околната среда, както старите гори.

„В заключение нашият модел показва, че катастрофалният крах на човешката популация, дължащ се на потреблението на ресурсите, е най-вероятният сценарий на динамичната еволюция въз основа на текущите параметри…. заключаваме от статистическа гледна точка, че вероятността цивилизацията ни да оцелее е под 10 процента при най-оптимистичния сценарий. Изчисленията показват, че докато се запазват реалните темпове на нарастване на населението и потреблението на ресурси, по-специално горските ресурси, ни остават няколко десетилетия до необратимия крах на нашата цивилизация“, се казва в статията.

Тази присъда показва, че има над 90% вероятност от колапс на индустриалната цивилизация, основан конкретно на оценката на въздействието на обезлесяването върху способността на планетата да поддържа човешкия живот.

За да се предотврати колапса ще бъде необходима фундаментална трансформация. Авторите твърдят, че основната движеща сила на колапса в момента е, че потреблението на планетарните ресурси не се приема сериозно, защото се ръководи от икономиката. Нашата цивилизация дава предимство на интересите на отделните хора, страни или територии, без да я е грижа за глобалната екосистема.

Затова, за да спрат катастрофата, хората трябва да преразгледат сегашния модел на обществото и да приемат такъв, който поставя интересите на екосистемата над индивидуалните интереси.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …