fbpx

Учени разработват кисело мляко, което бори грип и пневмонии

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

„Разработихме кандидат-ваксини под формата на ферментирал млечен продукт срещу стрептококи и пневмококи от група В, които причиняват повечето пневмонии. Тези разработки вече са патентовани и доказани в животински модели като работещи кандидати, много добре защитаващи. На същата основа създадохме и антивирусни ваксини – два прототипа срещу грип“, разказа пред ТАСС ръководителят на отдела по молекулярна микробиология в IEM, член-кореспондентът на РАН Александър Суворов, пише Експерт.

Учени от Института по експериментална медицина към Министерството на науката и висшето образование (IEM) в Русия са разработили няколко прототипа на ваксини под формата на ферментирал млечен продукт срещу стрептококови и пневмококови инфекции, както и срещу грип. Учените са получили патенти за тези разработки и планират да създадат подобно лекарство за менингит.

 

IEM, заедно с Московския изследователски институт по епидемиология и микробиология, ще работят в близко бъдеще и за създаване на подобна ваксина срещу менингококи, които причиняват менингит.

По-рано беше съобщено, че институтът разработва и ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, която може да се инжектира в тялото под формата на кисело мляко. Нейните предклинични изпитвания трябва да приключат през 2021 г. Всички тези лекарства са от типа лигавични ваксини, прилагани в тялото през устата, под формата на аерозоли или под формата на капки.

Както обясни Суворов, платформата за ваксините, разработени в института под формата на ферментирали млечни продукти, се състои от пробиотици – полезни бактерии, на чиято повърхност са вградени антигени на бактерии и вируси, причиняващи различни заболявания.

Според учения, в зависимост от начина на прилагане на ваксината – чрез инжектиране или през устата, чрез поглъщане – имунният отговор се формира по различни начини.

„Пероралният отговор има предимството, че имунната система разбира откъде е дошъл новият антиген. Тя реагира чрез развиване на защитни реакции на мястото, където е попаднал този антиген. И ако това място е устната кухина, то в устната кухина, т.е. в онези „порти“ на инфекциите, през които проникват вирусите и повечето бактерии, ние или ги вдишваме, или ги изяждаме, поради което е много важно да се създадат защитни реакции „на входа“, обясни Суворов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

В каквато и област,насока,на науката,няма по вещ народна земното кьлбо от Руските учени!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Българка дължи здравни осигуровки на държавата без да живее тук от 20 години

реклама снимка: Вихрогон След участие в секционна избирателна комисия Димитрина Тодорова–Бертранд е потърсена да плати здравни осигуровки за години назад. Тя живее във Франция от 20 години. След като отишла да учи там през 2000-та година, останала в страната и създала семейство. Здравните осигуровки на сънародничката ни вероятно са активирани …

Новини
Борисов спря предизборна кампания на Ангелов, връща го на работа заради новия ръст на COVID-19

реклама снимка: Фейсбук/Бойко Борисов, архив Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, а британският вариант на вируса разболява все по-млади хора. Затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си …

Новини
НСИ: Cредната пенсия стигна 437 лева

реклама снимка Вихрогон Средната пенсия у нас стигна 437 лева през 2020 година, показват последните данни на Националния осигурителен институт. За сравнение през 2019 г. размерът є беше 383 лева, предаде агенция КРОСС. Мъжете получават средно със 120 лева повече от жените. За миналата година средната пенсия при мъжете е …