fbpx

Учени: 4% от населението боледуват тежко Ковид, заради отсъствие на генетична вариация

Новини
реклама

Снимка pixabay

Хората с частично или пълно отсъствие на NKG2C рецептора са склонни да развиват тежък Сovid. Тази генетична вариация е открита особено при пациенти, заразени с коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани.

До това заключение стигна екип от австрийски учени, който установява чрез изследване, че при пациентите с тежко протичане на COVID-19, изискващи хоспитализация, “представят специфична генетична вариация много по-често от хората с леко протичане” на заболяването.

По-конкретно – рецептор в имунната система липсва на около 4% от населението, обяснява вирусологът Елизабет Пухамер-Щьокъл в съобщение, публикувано този понеделник от Медицинския университет във Виена (UniMed), пише dariknews.bg.

Резултатите от изследването, проведено от eксперти от Центъра за вирусология UniMed в сътрудничество с лекари от болница Favoriten във Виена и ръководено от Пухамер-Щьокъл, са публикувани наскоро в списанието Genetics in Medicine.

 

“Отсъствието на рецептора е особено често при пациенти, които трябва да бъдат лекувани за COVID-19 в отделенията за интензивно лечение, независимо от възрастта или пола”, обяснява Пухамер-Щьокъл.

Отбелязва се, че взаимодействието между вируса SARS-CoV-2 и имунната система на човека значително влияе върху хода и тежестта на заболяването Сovid-19 при всеки пациент.

В този контекст “антивирусният имунен отговор от клетките на естествените убийци (NK) обикновено е важна стъпка за борба с вирусната репликация по време на началната фаза на инфекцията”, добавя тя.

Така наречените NK клетки (Natural Killer, на английски), естествени убийци или клетки убийци – важен лимфоцит на имунната система за защита на тялото – имат специфични активиращи рецептори на повърхността си, включително NKG2C рецептора, който комуникира с клетка, заразена чрез една от специфичните й структури, HLA-E.

Това взаимодействие води до унищожаване на клетки, заразени от вируса, но “на около 4% от населението естествено липсва активиращия рецептор NKG2C поради генетични вариации, а около 30% само частично притежават рецептора”, подчертават учените.

„Генетичните вариации в HLA-E на заразената клетка също са свързани с тежестта на заболяването, макар и в по-малка степен“, твърди Пухамер-Щьокъл.

Тези открития могат да отворят възможностите за нови формули за борба с пандемията, казва вирусологът. Преди всичко „тази част от имунния отговор може да бъде важна цел за (разработването) на лекарства, които биха могли да помогнат за предотвратяване на тежък Сovid-19“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Нов силен трус в Гърция, усетен в Пловдив, Кърджали и София

реклама Снимка pixabay Ново силно земетресение в Гърция е регистрирано към 20:38 ч. местно време снощи. По данни на националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН трусът е бил от 5,9 по Рихтер. Последвали са трусове от 5,2 и 4,5 по Рихтер. Епицентърът е бил отново в района на …

Новини
Вирусолог: До момента не са регистрирани други грипни вируси

реклама Кадър видео БНТ До днес няма нито един регистриран вирус, различен от Ковид-19 у нас. Може би заради предпазните мерки, които се спазват и ваксинирането, причините ка комплексни. Това обяви в „Денят започва“ по БНТ доц. Любомира Николаева – Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ. Това се дължи …

Новини
Слух в БТВ: Сашо Кадиев става водещ на вечерното шоу

реклама Кадър видео инстаграм/Александър Кадиев Вечерното шоу все така било с нисък рейтинг и шефовете на медията се чудели какво да предприемат. Носи се слух, че Александър Кадиев може би ще седне в синьото кресло на Николаос Цитиридис. Идеята синът на Катето Евро да вземе хляба на приятеля си Нико …