fbpx

Убийствен „Топлинен купол“ над САЩ и Канада

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

В някои райони на Канада температурите скочиха до почти 50 градуса по Целзий. Убийствената жега удари най-вече Ванкувър и околностите му. По данни на полицията има вече десетки починали. Особено засегнати са възрастните хора с предишни заболявания. „Не помня да съм преживявала подобно нещо преди“, казва една жителка на западните канадски провинции. В градчето Литън температурите стигнаха до 49,5 градуса по Целзий, пише Факти.

Причината за убийствената горещина, обзела големи части от САЩ и Канада, е изключително рядък климатичен феномен, известен като „топлинен купол“. Той се проявява веднъж на няколко хиляди години.

външна реклама

 

Премиерът на Британска Колумбия Джон Хорган заяви, че това е най-горещата седмица, която провинцията помни, и предупреди, че последиците може да са катастрофални. На пресконференция той призова хората да не остават сами, да държат студени компреси в хладилниците си и да търсят най-хладното място в жилищата си.

Дежурните екипи не смогват да окажат помощ на всички

Спешната телефонна линия не смогва да поеме всички обаждания, а дежурните екипи често идват със закъснение. „Когато случаят не е от най-спешните, могат да минат и 15 часа до отзоваването“, казва Том Клифърд от спешната помощ. Климатиците и вентилаторите отдавна са изчерпани в търговската мрежа. Хората, които нямат възможност да охладят жилищата си, търсят спасение в подземни гаражи или се затварят в колите си и пускат климатик. Но това също крие опасности.

Горещата вълна повишава и риска от горски пожари. На места вече бушуват такива. Шефката на пожарната служба във Ванкувър Карен Фрай казва, че никога преди не е имало толкова много спешни повиквания.

„Топлинен купол“

Причина за горещата вълна, която се простира чак до северните райони на САЩ, е един рядък феномен, известен като „топлинен купол“. Високото атмосферно налягане задържа топлите въздушни маси, които остават за дълго време неподвижни. Това се случва веднъж на няколко хиляди години, казва канадският климатолог Дейвид Филипс. „Не климатичните промени са създали „топлинния купол“, но те влошават допълнително нещата. Мисля, че тук роля играе човешкият фактор“, казва той.

Подобни явления ще има все по-често, предупреждават и други експерти. Канада трябва да се подготви за това, че ще става все по-топло, убедени са те. „Последните няколко дни бяха истински ад“, казва германката Кирстен Зайферт, която живее недалеч от Портланд, в северозападния американски щат Орегон. Обикновено времето по тези места е прохладно и дъждовно, но в момента е обзето от незапомнена гореща вълна, простираща се от Портланд до Сиатъл.

За разлика от жителите на Калифорния или Аризона, които са свикнали на високи температури, много хора, живеещи на северозапад, нямат климатици. В сегашните жеги те търсят спасение в специални халета с климатици, тъй наречените „cooling stations“.

Промените в климата ще забелязваме все по-често

„Все по-често ще ставаме свидетели на засушавания, горещи вълни и екстремно време. Точно това виждаме в момента“, казва Ерик Болд от американската Служба за метеорология и океанография NOAA. Според него такива аномалии на времето са най-сигурната индикация за настъпили промени в климата.

Засушаването в Калифорния създава големи грижи на земеделските производители. Нивото на много реки, чиято вода се използва и за поливане, е паднало под критичния минимум, което застрашава реколтата.

От сушата страдат и животните. Зачестяват съобщенията, че на много места в градовете се появяват диви животни, които също търсят спасение от жегите. „А сме едва в началото на лятото“, припомня метеорологът Ерик Болд.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …