Туристическият летен сезон в Европа може би вече е неспасяем

Новини
реклама

Снимка pixabay

Според CNN има ранни индикации, че опитите да се рестартира туризма и да се привлекат отново пътуващите в различни туристически дестинации, не водят до успех. А това води до риск за работните места на хиляди хора и намалява шанса за бързо възстановяване от икономическата криза.

По данни на най-големия туроператор TUI резервациите за юли и август са се сринали с 81%. Базираната в Германия компания притежава круизни кораби, пет авиолинии и повече от 400 хотела. За нея работят 70 хил. души, а за първите три месеца тя регистрира загуби от €1.1 милиарда. И въпреки че ограниченията паднаха, ваканционните продажби за зимата са намалели с 40%, а за следващото лято TUI намали капацитета си с 1/5
Компанията, която взе заем от 2,9 милиарда евро от германското правителство, не очаква бизнесът да се върне към нормалната си работа преди 2022 г. Подобно на много други фирми, тя все още не може да прогнозира финансовите резултати за тази година.

Но ситуацията, в която се намира TUI, отразява до огромната степен несигурността, която все още заобикаля бъдещия път на вируса.

Множество отделни региони в Европа бяха поставени под карантина заради увеличаващия се брой на болни от Ковид-19. Списъкът с държавите, чиито граждани подлежат на 14-дневна карантина, расте. Международната асоциация по въздушен транспорт обяви, че полетите са били с 50% по-малко в сравнение с тези през 2019 г, въпреки че границите бяха отворени. През първите 4 месеца от годината Европа наблюдава 44% спад в пътуванията, гласят данни от European Travel Commission.

А това далеч не са добри новини за региона, който направи всичко възможно да си върне туристите. Сега близо 7 млн. работни места в сферата на туризма и пътуванията са изложени на риск. С близо 1 млн. повече от тези през юни, според данни на IATA, пише dnes.bg.

Загубите на TUI са последния знак за това как пандемията унищожи сектора. Без „спешни координирани действия“ сред основните правителства, пътуванията и туризмът се очаква да претърпят „необратими щети“, според Световния съвет за пътувания и туризъм. Сега индустрията прогнозира, че ще бъдат загубени около 197 милиона работни места в световен мащаб, а приносът към глобалния БВП ще намалее с 5,5 трилиона долара – 62% спад в сравнение с 2019. Най-много, 18,3 милиона, от загубените работни места ще бъдат в ЕС.
Прогнозата се влошава бързо. През април WTTC прогнозира загубата на около 100 милиона работни места и 2,7 трилиона щатски долара за БВП. Ескалацията на кризата според тях се дължи до голяма степен на продължаващите ограничения при пътуванията в световен мащаб, като й карантинните мерки. „Объркващите международни мерки за карантина и тестване отблъснаха много хора от пътуването като цяло през пиковия летен сезон на 2020 г. Правителствата трябва да координират действията си и да работят ръка за ръка с частния сектор, за да съживят пътуванията и туризма, за да можем да възстановим работните места и да помогнем за възраждането на световната икономика“, заяви изпълнителният директор на WTTC Глория Гевара.

Тази седмица WTTC изпрати писмо, подписано от повече от 100 лидери в туристическата индустрия до ръководителите на икономиките от Г-7, както и Австралия, Южна Корея и Испания, призовавайки за съвместна реакция и очертаване на мерки за съживяване на туризма. Те включват задължително носене на маски във всички видове транспорт, тестване и проследяване на контактите и премахване на карантината.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
6
Разследването приключи: Обвиняемият за гибелта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

реклама Снимка ФБ Софийска градска прокуратура приключи действията по разследването на катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Досъдебното производство е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението, информира БНТ. Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение днес държавното …

Новини
Нови правила за работното време и извънредния труд гласят депутатите

реклама Снимка Вихрогон Нови правила за формиране на работното време и заплащане на извънредния труд планират да приемат депутатите. Те разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда. Промените ще засегнат почти всички заети. Новите предложения предвиждат: Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа; увеличаване на времето …

Новини
24 май вече е ден на „българската“, а не „славянската писменост“

реклама Изображение гугъл мапс Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха „за“, 4 „против“ и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в …