fbpx

Три общини в Смолянско бедстват

Новини

кадри Google Maps, bTV

Три общини в област Смолян са в бедствено положение заради прекъснати пътища вследствие на излезлите от коритата реки. Това са Рудозем, Неделино и Борино. Частично бедствено положение е обявено и за девинското село Триград, предаде БНР.

В цялата община Борино от снощи няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са основни пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Към този час няма сигнали за бедстващи хора,

външна реклама

Тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

„Около 11,30 часа започнаха масовите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 2 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Временно движението по пътя Неделино – Бял извор е двупосочно в едната лента заради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, съобщиха от пътната агенция. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в района на Добринище е двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно. В 7 часа екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян – Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожари, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев:

„Реката, която е излезнала по пътя малко по-надолу на 50 м изровила асфалтовата настилка, единият от мостовете е подкопан…Откъснати сме, няма минаване. Реката вече се е оттеглила, малко е на пътя, но е направила големи поразии. Засега няма обаждания за бедстващи хора“.

 

Възстановено е движението по пътя Златоград-Бенковски, временно трафикът беше затруднен през изминалата нощ заради прелялата река Върбица.

Няма пострадали хора.

Имаме обявено бедствено положение в Неделино и Рудозем. Преливат реките. В Забърдо е наводнено цялото село. В Елховец е откъснат мост. В Широка лъка също имаме прекъснат мост и наводнени къщи. В Могилица също е наводнено, Пампорово, Стойките, прекъснат е пътят покрай Малините. Доспат-Црънча в посока Баротин също е непреходимо. В Девин ситуацията е също плачевна и в момента получавам допълнителни информации от други места,  които ще бъдат обобщени малко по-късно“, обобщи ситуацията в региона зам.-областният управител Андрей Кадишев  ситуацията в планинската област.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя бе първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …