fbpx

„Топлофикация“ ще връща пари на 42% от своите абонати

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Топлинните счетоводители представят изравнителните сметки за потребената топлинна енергия.

46% от абонатите в София имат да доплащат, а 42% имат да получават пари от „Топлофикация“ за платените си вече сметки от изминалия отоплителен сезон. Това съобщи БНТ.

външна реклама

Сметките могат да се обжалват до края на август.

Едва при 12% от софийските потребители прогнозните сметки и реалното потребление на парно съвпадат.

През следващата седмица данни за изравнителните сметки за парно трябва да представят и другите топлинни счетоводители.

Припомняме, на 1 юли бе съобщено, че токът поскъпва с 4,40%, а парното средно с 16,23 на сто. Решението бе взето от КЕВР – Комисията за енергийно и водно регулиране на традиционното за нея закрито заседание. Аргумент за вдигането на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

На 4 юли общественият защитник Диана Ковачева настоя наредбата да бъде променена.

Два дни по-късно от Върховната административна прокуратура (ВАП) поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изясни как са изчислени повишените цени на тока, съобщиха от ВАП.

Преписката на прокуратурата е от 28 юни 2021г. Тя е основана на публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Един от разпределите – Нелбо АД, съобщава, че в София вече се раздават и изпращат по имейл изравнителните сметки поетапно. В Перник и Враца те вече са разпратени. При тях близо 46% от клиентите на „Топлофикация София“ са надплатили спрямо измерената консумация на топлоенергия. Почти 42 на сто ще имат да доплащат, а 12% са заплатили през отоплителния сезон толкова, колкото са потребили.

Изравнителните сметки в град Перник вече са раздадени и са предадени на местното топлофикационно дружество, което обаче не е поело ангажимент за фактуриране преди изтичане на рекламационният срок – 31 август.

В град Пловдив всички клиенти на „Нелбо“ са с ежемесечен отчет. Поради неосигурен достъп и/или грешни самотчети са изготвени изравнителни сметки на част от обслужваните сгради. И във Враца всички изравнителни сметки са раздадени и вече фактурирани от топлофикационното дружество през юли месец.

Над 96% от клиентите на годишен отчет са осигурили достъп на отчетник на Нелбо АД за снемане на реално използваната топлинна енергия през зимата. Компанията отчита средно 4% неотворили през отчетната кампания.

Възражения по изравнителните сметки за всички градове могат да се подават до 31 август 2021 г. След тази дата Наредба за топлоснабдяването от март 2020 г. не допуска преизчисления на сметките

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …