fbpx

Токът поскъпва с 3% от днес

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Днес се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на тока, парното и природния газ.

Токът за битовите абонати ще поскъпне с повече от очакваните 3% от днес. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Андрей Живков, информира БНТ.

външна реклама

Причина за по-голямото поскъпване на тока е увеличението на цените на електроенергията от топлофикациите, обясни енергийният министър. По думите му включването на скъпия ток от ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на цената.

Направихме баланс с тях така че наистина този 1 млн., да не се отрази на крайната цена на потребителите, те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, така че наистина уверението от тяхна страна е, че няма да се отрази, каза Живков.

Министърът обясни, че в замяна на това, че отново е позволил на държавния ТЕЦ да работи за битовите потребители, е поискал сериозни съкращения на разходите.

Те предложиха един вариант от 20%, от който ние не сме доволни и ще искаме още по-голямо съкращаване.

Основният проблем пред централата е, че до 10 години тя трябва да спре работа заради изискванията на зелената сделка на Европейския съюз.

Сделката беше тема на разговор и на днешната конференция организирана от Американската търговска камара в България. Според плана на енергийното министерство, една от опциите за централите в Маришкия басейн е първо те да преминат на газ.

Преходът към нисковъглеродно производство на електроенергия е един продължителен процес, точно коя да бъде бъдещата технология следва да бъде решено на базата на анализи, на базата на данни. От една страна да не подлагаме на риск енергийната система от от друга страна да гарантира че преходът ще бъде с най-ниски разходи за обществото, каза Красимир Ненов, изпълнителен директор, „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

И докато мислим как да заменим технологията за производство на електроенергия, заради зелената сделка се наблюдава друга интересна тенденция.

Около 200 килограма мед трябват на едно средностатистическо семейство от четири човека при настоящите нужди и около четири тона метали на човек. Тази сделка предизвиква едни нови нужди, от алуминии, мед, от кобалт, от цинк и литий, каза Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“.

Самата добивна компания също работи за намаляване на своя въглероден отпечатък и за опазването на околната среда.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ясновидката Алия с много лоша прогноза за страната

външна реклама Кадър Стандарт „Бoг e eдин. Caмo нaимeнoвaниeтo, кoeтo ниe хoрaтa му дaвaмe, e рaзличнo. Турцитe гo нaричaмe Aллaх. Виe бългaритe гo нaричaтe Иcуc, a в други чacти нa cвeтa cи имaт други имeнa зa бoг. Кaктo и Бoгoрoдицa e eднa, нямa другa, нo пaк ce нaричa пo рaзличeн …

Новини
НАП погна интернет търговците

външна реклама От НАП припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например, ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог. Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия …

Новини
Николай Денков: Ако има нарастване на случаите, минаваме на ротационен принцип

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“. 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини, съобщи министърът …